Článek
Postup
01.
Použít můžete své oblíbené sušenkové těsto nebo klasické linecké v poměru 3 : 2 : 1 (mouka : máslo : cukr) + žloutek a citronová kůra. Všechny suroviny rychle zpracujte na hladké těsto a nechte ho v lednici odležet alespoň hodinu, ale ještě lépe do druhého dne (bude se s ním pak lépe pracovat).
02.
Těsto nechte při pokojové teplotě povolit a na pomoučené ploše ho rozválejte na 3 mm silný plát. Vykrajujte vždy stejný počet tvarů s otvorem a bez něj – v našem případě vajíčka, kytičky a srdíčka.
03.
Pečte při 160 °C jen 6 až 10 minut do světle zlatova. Počkejte, až na plechu vychladnou, a sušenky s otvorem poté pocukrujte – kdybyste je cukrovali až po slepení, nebyl by vidět džem.
04.
Zavařeninu (na „žloutky“ se nejlépe hodí meruňková) na plotně či v mikrovlnné troubě rozehřejte, a pokud v ní jsou zrníčka nebo slupky, propasírujte ji přes sítko. Spodní stranu spodních sušenek zavařeninou lehce potřete a opatrně spojte s pocukrovanými vrchními kousky.
05.
Pro vystouplý efekt horký džem naplňte do malého sáčku, ustřihněte mu špičku a otvory ještě trochu naplňte. Nechte zatuhnout a uchovávejte v chladu v uzavřené dóze. Sušenky jsou nejlepší, když se pár dnů rozleží, a pokud na ně nikdo nepřijde, vydrží asi tři týdny.
Pečete na Velikonoce nějaké tradičnější sladké? Kynutý mazanec, jidáše nebo piškotového beránka? A jestli chcete udělat radost dětem, udělejte si jednoduchého zajíčka bez formy.