Hlavní obsah
3,8
(24)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Už roste! Medvědí česnek si za několik málo let našel cestu do kuchyní napříč republikou. V nádivce, v polévce, jenom tak na chlebu a samozřejmě v nepřekonatelném pestu – všude tam jste si už oblíbili jeho čerstvou česnekovou chuť. Teď překvapte své hosty zelenou roládou! Její příprava trvá sice o trošku déle než namazat jednohubky česnekovou pomazánkou, je však nesrovnatelně efektnější.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Roláda
  • 120 g medvědího česneku
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 400 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks červené papriky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Zdobení
  • 1 hrst hroznového vína
  • 2 lžíce piniových semínek
Článek

01.

Z medvědího česneku odstraňte tuhé řapíky, nasekejte ho nahrubo a přelijte na sítku vroucí vodou, aby zavadl. Vyždímejte přebytečnou vodu a tyčovým mixérem ho rozmixujte na jemné pyré.

02.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky také jemně osolte, přidejte k nim olej, zakysanou smetanu, rozmixovaný česnek a tvrdý sýr a promíchejte. Postupně k žloutkům přisypte mouku s kypřicím práškem a jemně míchejte, až se vše spojí. K žloutkové směsi stěrkou velmi opatrně vmíchejte sníh z bílků.

03.

Těsto vlijte na plech vyložený papírem na pečení a stěrkou ho rozetřete na pravidelný obdélník asi 1 cm vysoký. Dejte péct. Největší umění při přípravě rolád je správně odhadnout čas. Přepečená roláda je suchá a při práci se láme, takže hlídejte. Asi po 10 minutách pečení roládu zkontrolujte. Těsto má být světlé a pružné, ale na dotyk suché, Když se lepí, pečte ještě minutu–dvě, ne víc. Hotovou roládu ihned převraťte na čistý papír na pečení a opatrně sloupněte ten, na kterém se pekla. Dejte ji na vlhkou utěrku a i s papírem pevně zarolujte. Nechte chvíli stát.

04.

Červenou papriku omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Ostatní ingredience na náplň dejte do mísy a umíchejte hladký a soudržný krém. Odeberte dvě lžíce na zdobení a ke zbytku vmíchejte kostičky papriky.

05.

Rozmotejte roládu, odstraňte utěrku a znovu, teď už jenom s papírem na pečení, smotejte. Nechte vychladnout. Zatím si na pánvi nasucho opražte piniová semínka.

06.

Když roláda vystydne, rozmotejte ji, ale nesnažte se ji úplně narovnat. Naplňte připraveným krémem a pomocí papíru na pečení smotejte do definitivního tvaru. Pevně utahujte. Nechte chvíli odpočinout v lednici.

07.

Povrch ozdobte zbylým krémem, piniemi a kuličkami hroznového vína.

Vyzkoušíte i vy doma tuto půvabnou lahůdku?

Načítám