Článek
01.
Z medvědího česneku odstraňte tuhé řapíky, nasekejte ho nahrubo a přelijte na sítku vroucí vodou, aby zavadl. Vyždímejte přebytečnou vodu a tyčovým mixérem ho rozmixujte na jemné pyré.
02.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky také jemně osolte, přidejte k nim olej, zakysanou smetanu, rozmixovaný česnek a tvrdý sýr a promíchejte. Postupně k žloutkům přisypte mouku s kypřicím práškem a jemně míchejte, až se vše spojí. K žloutkové směsi stěrkou velmi opatrně vmíchejte sníh z bílků.
03.
Těsto vlijte na plech vyložený papírem na pečení a stěrkou ho rozetřete na pravidelný obdélník asi 1 cm vysoký. Dejte péct. Největší umění při přípravě rolád je správně odhadnout čas. Přepečená roláda je suchá a při práci se láme, takže hlídejte. Asi po 10 minutách pečení roládu zkontrolujte. Těsto má být světlé a pružné, ale na dotyk suché, Když se lepí, pečte ještě minutu–dvě, ne víc. Hotovou roládu ihned převraťte na čistý papír na pečení a opatrně sloupněte ten, na kterém se pekla. Dejte ji na vlhkou utěrku a i s papírem pevně zarolujte. Nechte chvíli stát.
04.
Červenou papriku omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Ostatní ingredience na náplň dejte do mísy a umíchejte hladký a soudržný krém. Odeberte dvě lžíce na zdobení a ke zbytku vmíchejte kostičky papriky.
05.
Rozmotejte roládu, odstraňte utěrku a znovu, teď už jenom s papírem na pečení, smotejte. Nechte vychladnout. Zatím si na pánvi nasucho opražte piniová semínka.
06.
Když roláda vystydne, rozmotejte ji, ale nesnažte se ji úplně narovnat. Naplňte připraveným krémem a pomocí papíru na pečení smotejte do definitivního tvaru. Pevně utahujte. Nechte chvíli odpočinout v lednici.
07.
Povrch ozdobte zbylým krémem, piniemi a kuličkami hroznového vína.
Vyzkoušíte i vy doma tuto půvabnou lahůdku?