Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na troše másla. Přidejte na kolečka nakrájený pórek a restujte do změknutí, než začne pórek hnědnout. Přidejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Teď podlijte vínem a nechte ho odpařit. Směs ochuťte hořčicí, solí a pepřem.
02.
Mezitím, co bude směs chladnout, uvařte vejce. Dejte je do vody a od bodu varu jim stačí asi 4–5 minut, ještě se pak trochu dodělají při pečení.
03.
Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozrolujte přímo na plechu, abyste hotový výrobek nemuseli nikam přenášet. Rovnoměrně na něj rozprostřete vychladlou pórkovou směs, s výjimkou asi 2 cm od okrajů. Pokud byste ji použili horkou, tak se těsto začne rozpouštět, pozor na to.
04.
Doprostřed podélně položte oloupaná uvařená vejce a roládu zaviňte tak, aby pórková směs byla i navrch vajec a ta byla opravdu uprostřed závinu. Uzavřete konce, těsto přes sebe lépe drží, pokud jej potřete kapkou vody.
05.
Roládu potřete rozšlehaným vejcem, dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 25–30 minut dozlatova.
Listovému těstu sluší slané náplně i v dalších podobách. Třeba jako párečky v šátečku nebo kuličky s kozím sýrem.