Článek
Postup
01.
Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
02.
Mouku promíchejte s kakaem a postupně ji zapracujte do našlehaných žloutků. Pak opatrně vmíchejte po částech ušlehané bílky.
03.
Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut. Poté těsto překlopte na čistou utěrku.
04.
Opatrně stáhněte papír, roládu zaviňte a zabalte do utěrky. Nechte ji vychladnout. Mezitím připravte krém.
05.
Mascarpone prošlehejte s vanilkovým cukrem. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a vmíchejte ji do mascarpone. Nakonec do krému zamíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
06.
Vychladlou roládu rozviňte a potřete ostružinovým džemem. Pak na něj rozetřete polovinu krému. Opatrně srolujte.
07.
Dejte na roládu zbylý krém a dozdobte ji ostružinami. Po dohotovení ji nechte alespoň dvě hodiny v chladu.
Tip
Hotovou roládu můžete také posypat hoblinkami čokolády, nasekanými oříšky nebo lístky máty.
Jestli máte rádi piškotové těsto, mohly by vám chutnat také piškotové řezy s jahodovým krémem nebo rybízový koláč se sněhovou krustou.