Hlavní obsah

Stop historkám o porodu, které děsí ženy. Skákání na břicho už nehrozí a oxytocin může hodně pomoci

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Porod je naprosto jedinečný zážitek, který bývá plný emocí a očekávání, ale také obav. Mnohdy zcela zbytečných. Jak se na svůj velký den můžete co nejlépe připravit a čím už se dnes určitě nemusíte trápit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud jde o porod a přípravu na něj, nastávajícím maminkám na klidu mnohdy nepřidávají nejrůznější informace a nepříjemné zkušenosti či vzpomínky, kterými je často zásobuje jejich okolí nebo na ně narazí na internetu. Tady jsou nejrozšířenější omyly, se kterými se můžete běžně setkat.

Jednou císař, vždycky císař

Žádný strach, toto již dnes neplatí. I maminky po císařském řezu mohou své druhé miminko přivést na svět přirozenou cestou, pokud tomu nebrání jiný zdravotní problém matky či dítěte. Po dvou či více císařských řezech už ale lékaři vaginální porod nedoporučují, protože by mohlo hrozit dokonce i protržení dělohy.

Druhé dítě jde vždycky rychleji

Říká se sice, že druhý porod je kratší, méně bolestivý a celkově jednodušší, nemusí to ale platit vždy. „Ano, opravdu je často rychlejší a jde to snáz. Může to být dané i tím, že maminka už proces zná, ví, co ji čeká, a má ‚volnější‘ hlavu. Výjimky ale potvrzují pravidlo,“ upozorňuje porodní asistentka Jitka Benešová. Každý porod je zkrátka jiný a může se stát, že třeba i ten třetí bude složitější než předchozí dva.

Během porodu nesmíte jíst ani pít

Podobně striktní zákazy dnes v porodnicích naštěstí nehrozí. „Když děloha kontrahuje, rozšíří se a vytlačuje vše kolem sebe. Plný žaludek jde proto ven. Už se mi stalo, že když přišly kontrakce, oběd maminky mi doslova přelétl přes záda. Ženám tedy nezakazujeme jíst, ale na druhou stranu by se neměly přecpávat, vepřo knedlo zelo se k porodu opravdu nehodí. Spíš bych doporučovala menší svačinky, jako je banán, piškoty, přesnídávka, lehká jídla, kousek čokolády anebo hroznový cukr, který dodá sílu a energii,“ radí Ivana Martínková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný.

Foto: meepoohfoto, Shutterstock.com

Jídlo během porodu už dávno není tabu a i po císaři může žena mnohdy rodit spontánněFoto: meepoohfoto, Shutterstock.com

Kvůli urychlení porodu vám „skočí na břicho“

Jako „skákání na břicho“ se označuje Kristellerova exprese, což je stará metoda, při níž porodní bába obvykle nalehla na břicho rodičky a tlačila do něj loktem, aby dítě vypudila ven. Metoda je již od 50. let minulého století zakázaná (což samozřejmě neznamená, že se s touto zcela neakceptovatelnou praktikou nemohly rodičky setkat i později), jelikož může způsobit vážné zdravotní následky u dítěte i ženy. Dnes už by si nikdo netroufl něco takového udělat, protože by mohlo dojít k ruptuře (prasknutí) dělohy. Někdy ovšem mamince dost pomůže, když jí porodní asistentka položí dlaň na horní část dělohy, čímž jí ukáže, kam má zacílit tlačení, a ona pak do té ruky tlačí.

Oxytocin je škodlivý

Podání oxytocinu, který dokáže porod urychlit, bývá někdy až démonizováno. Ve skutečnosti je oxytocin hormon, jenž se do těla běžně uvolňuje – vyplavuje se například i při orgasmu. Při porodu vyvolává kontrakce, proto se někdy uměle připravený oxytocin podává k vyvolání porodu či posílení kontrakcí.

„Když porod běží a v určité fázi se zastaví, samozřejmě máme spoustu nemedicínských postupů, jak ženě pomoci, jako je třeba aromaterapie, polohování, sprcha, balon… Jenže přes to všechno někdy nález nepostupuje a je vhodné, abychom v danou chvíli podali oxytocin. Když ho dáme ve správnou chvíli, je to prevence toho, že po porodu se děloha nestáhne, nevznikne tzv. děložní hypotonie, žena bude méně krvácet, ale hlavně porod úspěšně dokončíme,“ popisuje lékařka Markéta Matoušková, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný.

Jak se připravit na porod

Příprava na narození miminka je důležitá součást těhotenství, která může významně ovlivnit průběh a zážitek ze samotného porodu. Tady je několik praktických rad a doporučení, které vám pomohou zmírnit obavy a fyzicky i psychicky se připravit na velký den, kdy přivítáte na světě nového člena rodiny.

  • Předporodní kurz: Pro uklidnění a psychickou pohodu je dobré získat co nejvíce informací o tom, jak probíhá porod, jaké jsou jeho fáze, jaké možnosti úlevy od bolesti máte k dispozici a tak dále. To vše se můžete dočíst v různé literatuře, ale pokud už máte vybranou porodnici, je určitě vhodné se zde zúčastnit předporodního kurzu.
  • Trénink s balonkem: Oblíbenou pomůckou těhotných je předporodní balonek, který si nastávající maminka zavádí do pochvy, kde ho postupným tréninkem nafukuje až téměř do rozměru hlavičky plodu – do 25 cm, což je přibližně 10 stisků. Začíná se nejdříve od ukončeného 36. týdne těhotenství, zhruba 15 minut denně.
  • Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita během těhotenství může zlepšit kondici a připravit tělo na porod. Vhodná je zejména chůze či plavání, vyhněte se naopak sportům, kde hrozí pád či úder.
  • Jóga pro těhotné: Takzvaná gravidjóga, tedy speciální jóga pro maminky v očekávání, je vhodná od druhého trimestru těhotenství a naučíte se díky ní lépe pracovat s tělem v průběhu těhotenství. Má navíc i příznivý vliv na psychiku a zklidnění.
  • Dýchací techniky: Správné dýchání je při porodu důležité a je dobré, když se jej naučíte předem. Dýchací techniky pak pomohou uvolnit, dodávají děťátku přes placentu víc kyslíku a mění vnímání bolesti. Hluboké rovnoměrné dýchání je vhodné během stahů zejména na začátku porodu a nevyhnutelné mezi stahy.
  • Masáž hráze: Pravidelnou masáž hráze je vhodné provádět 4 až 6 týdnů před termínem porodu. Zasunutím palce v hloubce cca 2 až 4 cm do vaginy a rytmickými krouživými pohyby se jemným tlakem pravidelně napíná kůže a svaly mezi pochvou a konečníkem. Masáží hráze se zvyšuje její elasticita a může napomoci tomu, abyste porodila bez poranění.
  • Akupunktura a akupresura: Akupunkturu a akupresuru využívá tradiční čínská medicína. Akupresura je založena na stlačování určitých bodů na těle, při akupunktuře se body stimulují zabodáváním jehliček do kůže. Tato technika může napomáhat úlevě při bolestech během porodu, použít se dá též poté jako podpora ke spuštění kojení.

Načítám