Hlavní obsah

Matkou v šedesáti: Úspěch moderní vědy, nebo neuvážený hazard? Lékaři mají jasno

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Čas od času proběhne médii téměř fantastická zpráva. Matkou v 63 letech. 74letá přivedla na svět zdravá dvojčata. Pár let před sedmdesátkou porodila dceru… Ptáte se, jak je tohle vůbec možné? Nejste sami.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidská reprodukce má jasně daná pravidla. Věk, kdy žena může otěhotnět a přivést na svět dítě, je na celém světě přibližně stejný a prakticky nejde nikterak ovlivnit. Tak jak je možné, že stále častěji slyšíme o ženách, které porodí navzdory vysokému věku, a proč někteří lékaři podobné experimenty vůbec umožňují? Opravdu je čemu tleskat, že možnosti moderní medicíny došly tak daleko?

Důchodkyně matkou?

Nejstarší prvorodičkou v Itálii se počátkem června stala Flavia A., která v říjnu oslaví 64. narozeniny. Věková hranice pro umělé oplodnění je v Itálii 50 let, proto žena, která si dítě velmi přála, odjela do válkou zmítané Ukrajiny, kde na klinice zákrok podstoupila. Byl úspěšný, Flavia opravdu počala, vše prý probíhalo téměř bez komplikací a malý Sebastian přišel na svět císařským řezem ve 31. týdnu těhotenství. Podle informací italského deníku Corriere della Sera vážil necelá dvě kila, a jakmile dosáhl správné hmotnosti, mohla si ho novopečená maminka odvézt domu.

Šťastný konec příběhu? Spíše začátek jednoho dosti podivného. Etických i medicínských otázek je tu více než dost. Rekord 74leté Indky Erramatti Mangayammy, která v roce 2019 porodila dvojčata, sice Flavia A. neohrozila, přesto je namístě se ptát, zda se něco takového má vůbec dít.

Jak je možné otěhotnět v menopauze

Jak je vůbec možné, že žena v menopauze porodí? „Děložní sliznice ženy si ponechává implantační (uhnizďovací) schopnost po celý život. Za podmínek, že je hormony k uhnízdění připravena,“ vysvětluje gynekoložka a odbornice na umělé oplodnění Milada Brandejská, medicínská ředitelka na klinice Europe IVF. „A vzhledem k tomu, že medián menopauzy je již od starého Řecka 51 let, je nepravděpodobné, že by hormonální přípravu zvládlo tělo ženy v tomto věku bez dodaných hormonů a s vlastními vajíčky. Buď jde tedy o darovaná vajíčka mladé ženy a spermie partnera, nebo darované embryo, které vzniklo z darovaných vajíček i darovaných spermií,“ odpovídá odbornice na otázku, jakým způsobem může žena po menopauze vůbec otěhotnět.

A doplňuje, že těhotenství je v této věkové kategorii vždy rizikové. „V každém případě jde o velkou psychickou i fyzickou zátěž, proto bych ženu, která se v tomto věku rozhodne pro mateřství, nenazvala odvážnou, ale více či méně nerozumnou, až nezodpovědnou. A lékaře, který se na tomto ‚úspěchu‘ podílí, stejně tak,“ dodává lékařka.

Kdy je z čistě medicínského pohledu ideální otěhotnět?

Věk prvorodiček je rok od roku vyšší, ale lékaři z toho radost nemají. „Optimální reprodukční věk ženy je 23–25 let,“ říká gynekoložka a odbornice na umělé oplodnění Milada Brandejská. Když žena překročí třicítku, tak by se podle lékařky měla preventivně zajímat o svůj reprodukční potenciál, který je daný. Pokud v budoucnu plánuje rodinu s dětmi, stojí za to zvážit možnosti kryokonzervace vajíček, pánové zase kryokonzervace spermií. „Po 40. roce věku je šance na přirozené otěhotnění už jen 3-5 %. Důvodem je pokles zásoby vajíček a snižování jejich kvality,“ vysvětluje lékařka.

Vhodná hranice pro početí

Aby k těmto extrémním událostem nedocházelo, většina zemí stanovuje věkovou hranici, která je pro tělo ženy a budoucí výchovu narozeného dítěte ještě únosná. V České republice mohou lékaři řešit ženskou neplodnost do 48 let + 364 dnů. „Za předpokladu, že žena nemá žádné zdravotní problémy, je toto nejzazší věková hranice, která byla dohodnuta po dlouhých a uvážených diskusích mezi gynekologicko-porodnickou, genetickou a odbornou společností asistované reprodukce,“ osvětluje Milada Brandejská.

A doplňuje, že lidský věk se díky pokrokům v medicíně a farmakologii sice daří zvyšovat, ale reprodukční věk prodloužit lékaři neumějí. „I možnosti asistované reprodukce jsou vázány na dobrou vaječníkovou rezervu a dobrou kvalitu vajíček i spermií. Proto se zvyšujícím věkem ženy stoupá podíl léčebných cyklů s darovanými vajíčky nebo spermiemi,“ dodává zkušená lékařka.

Načítám