Hlavní obsah

Císařský řez na přání matky u nás není možný. To ale neznamená, že se to neděje

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Gynekologové se většinou shodují, že přirozený porod je pro matku i dítě nejlepší. Existují však zdravotní rizika, která ho neumožňují. V tu chvíli nezbývá, než aby matka porodila císařským řezem. O komplikacích, které tento zákrok přináší, toho vědí mnoho i slavné ženy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vaginální porod je obecně považován za nejbezpečnější způsob, jak přivést dítě na svět. Je přirozený. Lékaři po celém světě však stále častěji provádějí porod císařským řezem. Jedná se o zcela běžný, leč komplikovanější postup, který představuje zdravotní riziko jak pro matku, tak i pro dítě. Přesto se najde řada žen, které si ho vyžádají.

Kdy je císařský řez nutný

Důvodů, proč je císařský řez doporučen lékařem, může být několik. „Provádí se rodičkám vyššího věku, ženám, které prodělaly umělé oplodnění, nebo u vícečetného těhotenství,“ vypočítává MUDr. Kristýna Hlinecká. Mohou to být i zdravotní komplikace rodičky nebo špatná poloha miminka. „Také je nutné zmínit ochranu pánevního dna, zejména u starších rodiček, kdy je vaginální porod spojen s vyšším rizikem inkontinence moči,“ doplňuje vedoucí lékařka Minimálně invazivní chirurgie Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN v Praze.

Na přání rodiček

Přibývají ženy, které nemají podle lékařů žádné omezení, děťátko je připraveno k porodu přesně, jak by mělo být, ale přesto o císařský řez žádají. V České republice ho ovšem na přání rodičky není možné provést. „Nicméně některé ženy na císařském řezu trvají natolik, že se jim podaří lékaře přesvědčit. Nejčastější indikací jsou psychické problémy a tokofobie. Celkově je toto téma velmi kontroverzní. Pokud ovšem trvají na operačním zákroku, měly by být informovány o možných komplikacích,“ říká lékařka.

Rizika císařského řezu

MUDr. Kristýna Hlinecká doplňuje: „U císařského řezu je rekonvalescence delší než po přirozeném vaginálním porodu. Císařský řez je navíc v budoucnu spojen se zvýšeným rizikem ruptury dělohy, abnormální placentace, mimoděložního těhotenství, porodu mrtvého plodu a předčasného porodu.“

Naruší se vztah matky s dítětem?

Často se mluví o tom, že císařský řez může narušit vztah matky a dítěte nebo znemožnit úspěšné kojení. „Krátkodobá rizika plynoucí z císařského řezu pro děti zahrnují změněný vývoj imunitního systému a zvýšenou pravděpodobnost výskytu alergií a astmatu. Nicméně vztah mezi maminkou a dítětem to neovlivní. Není třeba propadat panice ani kvůli kojení – miminko se ještě na operačním sále přikládá k prsu, aby nedošlo k separaci,“ tvrdí odbornice.

Foto: shisu_ka, Shutterstock.com

Nejčastější důvod, proč lékaři svolí k císařskému řezu na přání, je psychický stav maminky a to, že se obává bolesti a následků vaginálního poroduFoto: shisu_ka, Shutterstock.com

Počet císařských řezů roste

Zatímco ještě v 90. letech byl porod císařským řezem ojedinělý, v poslední době žen, které si tuto cestu zvolí (nebo nemají jinou možnost), přibývá. „Počet císařských řezů na některých pracovištích dosahuje až ke 40 %. Vše souvisí nejen s patologiemi v těhotenství a zdravím rodiček, ale také s benevolencí vyhovět požadavkům žen,“ tvrdí lékařka a doplňuje statistiky ze světa: „Například ve Švédsku je průměrný počet císařských řezů okolo 17,4 %, v zemích Latinské Ameriky a Karibských ostrovů dosahuje 42,8 %. Ve Spojených státech je způsob porodu na přání možný a odhaduje se, že 2,5 % všech porodů je porod císařským řezem na žádost matky.“

Celebrity, které nechtěly císařský řez

Říkává se, že slavné ženy houfně podstupují císařský řez „na přání“. Následující tři dámy dokazují, že to není pravda. Otevřeně přiznávají, že k zákroku byly donuceny okolnostmi, a popisují negativa, která jim tento způsob porodu přinesl.

Serena Williams: život v ohrožení

V rozhovoru pro CNN v roce 2018 se tenisová šampionka Serena Williams rozmluvila o svém porodu a také o následném traumatu: „Dcera se narodila akutním císařským řezem, když její srdeční frekvence dramaticky poklesla.“ Operace proběhla hladce, ale o 24 hodin později byla na životě ohrožena i čerstvá maminka. Začalo to nebezpečnou plicní embolií, poté v jejím břiše lékaři objevili velký hematom.

Foto: Phil Walter, Gettyimages.com

Kromě dcery Alexis Olympie (na snímku) má Serena Williams doma ještě dceru Adiru River. Ta přišla na svět v létě 2023Foto: Phil Walter, Gettyimages.com

Beyoncé: dlouhá rekonvalescence

I zpěvačka Beyoncé v roce 2017 porodila dvojčata Rumi a Sira císařským řezem – a nijak si ho nepochvalovala. „Je to velká operace. Některé vaše orgány jsou dočasně posunuty a ve vzácných případech i odstraněny. Nejsem si jistá, že to všichni chápou. Potřebovala jsem čas na uzdravení a zotavení,“ vyjádřila se umělkyně pro časopis Vogue.

Foto: Theo Wargo, Gettyimages.com

S dvojčátky se Beyoncé a její manžel Jay-Z na veřejnosti neukazují. Zato nejstarší dcera Blue Ivy je s rodiči viděna poměrně častoFoto: Theo Wargo, Gettyimages.com

Kate Winslet: cítila selhání

Herečka Kate Winslet zase patří mezi matky, které cítí hanbu, protože nedokázaly porodit přirozeně. V roce 2000 se jí dcera Mia narodila císařským řezem. O tři roky později syn Joe přirozeně. „Nikdy jsem o tom nemluvila – snažila jsem se to zakrýt. Byla jsem traumatizovaná tím, že jsem dceru vlastně nerodila. Cítila jsem selhání,“ řekla v rozhovoru pro americký magazín Gotham.

Foto: Scott Garfitt, Gettyimages.com

Dcera Kate Winslet Mia Threapleton jde ve stopách maminky a snaží se prorazit jako herečkaFoto: Scott Garfitt, Gettyimages.com

Načítám