Hlavní obsah

Rozvod: bolest, nebo osvobození? Vystoupit z nefunkčního vztahu chce odvahu, ale vyplatí se to!

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Foto: Elnur, Shutterstock.com

V životě jsou chvíle, kdy se člověk musí rozhodnout. A situace, kdy zvažujete, jak a s kým budete dále žít, k nim jednoznačně patří. Slovo rozvod zní samo o sobě traumaticky, ale zároveň v sobě skrývá i možnost nového nadechnutí a obrovské úlevy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedno je třeba říct raději hned. Z hlediska psychické zátěže patří rozvod mezi nejvíc traumatizující situace. „Emocionální bolest, kterou rozvod způsobuje, může být velmi intenzivní. Lidé se v takových chvílích často potýkají s pocity selhání, ztráty a osamělosti,“ připomíná psychoterapeutka Zuzana Steigerwaldová z online psychoterapeutické platformy Hedepy.

S rozchodem mnohdy přicházíte o domov, širší rodinu, přátelství a citovou i materiální jistotu. Nehledě na finanční náročnost celého procesu… A pak jsou tu samozřejmě děti, pro které je rozchod rodičů nesmírně bolestivý prakticky vždy. Dá se tedy na definitivním ukončení vztahu najít vůbec něco pozitivního? Rozhodně ano!

Je rozvod šance na nový začátek?

„Opravdu je to tak hrozné? No nejdřív jo a pak ne. Rok po rozvodu je každá ženská šťastná,“ zní legendární hláška z filmu Teorie tygra. Může na tom být něco pravdy, anebo jde jen o vtípek scenáristů? „Realita je samozřejmě o něco složitější,“ říká psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. „Ale mnoho lidí skutečně zjistí, že ačkoli je rozvod bolestivý a náročný proces, jsou následně šťastnější. Často se cítí svobodnější, klidnější a více sami sebou.“ Rozvod tak podle něj skutečně může představovat nový začátek, a to zejména tam, kde partneři žili v konfliktních, násilnických nebo nešťastných vztazích.

Proč zůstáváme v nefunkčních vztazích?

Kromě obav ze samoty, o děti či ze ztráty sociálních vazeb je jedním z nejčastějších důvodů, proč to lidé „raději vydrží“, obava z finanční tísně. „Nejvýrazněji se to projevuje u takzvané generace X, tedy lidí narozených mezi lety 1965 a 1980. Ti často vyrostli s pocity závislosti na druhém, který částečně vycházel z ještě velmi nerovného postavení ženy na trhu práce a zároveň ze zastaralých vzorců chování v rodině,“ popisuje psychoterapeutka Olga Šerá z portálu Terapie.cz.

„Tato generace X často čelí finančním tlakům z různých stran: splácení hypoték, péče o děti i stárnoucí rodiče. Zároveň mohli zažít ekonomické krize, které ovlivnily jejich finanční jistotu. Setrvávání v nefunkčním vztahu kvůli penězům tak může být jednoduše snahou udržet určitou životní úroveň nebo strachem ze změny,“ doplňuje Pavel Pařízek. A tak jdou pocity, že nejste ve vztahu šťastní, prostě stranou. Ve vyšším zájmu…

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Krátkodobé krize jsou celkem normální i ve fungujících vztazích. Pokud ale žijete v trvalém napětí a věčných neshodách a domov pro vás není klidné útočiště, je čas začít přemýšlet…Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Stojí ta úleva za to?

Klady se na rozpadu manželství hledají jen stěží, to ale neznamená, že neexistují. „Osobní svoboda, která s rozvodem přichází, umožňuje začít znovu žít podle vlastních pravidel, což může vést k psychickému uvolnění a zlepšení duševního zdraví,“ připomíná Zuzana Steigerwaldová. A navíc – konec neustálého stresu a konfliktů často přináší úlevu a zlepšení celkového pocitu pohody. „Lidé, kteří se pro tento krok rozhodnou, často zjistí, že jsou schopni dosáhnout věcí, o nichž dříve ani nesnili. Mohou objevit nové zájmy a vztahy i posílit sebedůvěru,“ míní terapeutka.

A to platí i pro děti. „Žít v rodině plné neustálého napětí a hádek je pro ně velmi traumatizují a může zanechat hluboké emocionální jizvy,“ říká Zuzana Steigerwaldová. A doplňuje, že rodiče, kteří naopak dokážou vytvořit harmonické a stabilní prostředí, byť i za cenu rozvodu, tak potomkům poskytnou mnohem lepší podmínky pro jejich zdravý růst a vývoj.

Načítám