Hlavní obsah

Toxický sourozenec vám dokáže udělat ze života peklo. Poznáte ho snadno, horší je se s ním domluvit

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Zatímco toxického partnera můžete opustit a kvůli nesnesitelné kolegyni třeba odejít z práce, sourozence máte jednou provždy. A pokud vztahy mezi vámi nefungují, je to bolestné a vyčerpávající. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ségru ani bráchu si lidé nevybírají, osud jim je nadělí – a poraď si, jak umíš. Je skvělé, když vztahy mezi dospělými sourozenci fungují, pomáháte si, máte se rádi a je vám spolu fajn. Ne vždy je to ale idylka.

Stejně jako ostatní typy vztahů i ten sourozenecký vyžaduje vzájemný respekt, důvěru a zdravou komunikaci. Někdy tam ale tyhle důležité aspekty chybí – bez ohledu na to, jak moc se snažíte vybudovat mezi vámi silné pouto. Jak poznáte, že chyba je skutečně na straně vašeho bratra či sestry a vy jen zbytečně zpytujete svědomí, proč je to mezi vámi tak napjaté? Chování toxického sourozence vykazuje především těchto šest znaků:

1. Kritizuje

„Tyhle šaty ti vážně nesluší. Neztloustla jsi?“ Kdo jiný než vaše sestra či bratr by k vám měl být upřímný. Ale všechno má své meze. Jestliže slyšíte jen samé negativní komentáře, není to jednoduše v pořádku a jde o jasné znamení, že vám váš vztah víc ubližuje, než pomáhá.

2. Soupeří

Sourozenec, který se s vámi neustále porovnává, bagatelizuje vaše úspěchy či si do vás rád rýpne (nejlépe při rodinných sešlostech), ve vás postupně buduje pocit, že se musíte neustále obhajovat a dokazovat, že i vy za něco stojíte. A to je únavné. A pokud podobné chovaní trvá déle, může vést k úzkostem, depresi a sníženému sebevědomí.

3. Manipuluje

Manipulace mívá mnoho podob, vždy ale vede k tomu, že nejednáte podle svých potřeb, zájmů a hodnot. Jestliže ve vás sourozenec neustále vzbuzuje pocity viny, udržuje vás v přesvědčení, že jste udělali něco špatného, případně vás trestá mlčením a udržuje si nad vámi moc, pak jde jednoznačně o toxické chování.

4. Nesnese vaši přirozenost

Ve chvíli, kdy musíte přemýšlet nad každým slovem, které svému sourozenci chcete říct, protože se rád uráží a nafukuje anebo se začne okamžitě vztekat, jde o další jasný signál, že váš vztah není v pořádku.

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Kdo jiný by vám měl rozumět než vlastní sestra… Bohužel ne vždy to tak jeFoto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

5. Porušuje vaše hranice

Stokrát jste bratrovi či sestře řekli, ať nechodí bez ohlášení nebo že se předem dohodnete na dárku pro maminku, ale on to absolutně nerespektuje? Dělá si, co chce, zlobí se kvůli tomu na vás nebo vaše přání ignoruje? Respekt k druhému je základ zdravého vztahu, a když chybí, je to velký problém.

6. Neprokazuje empatii

Mluví převážně o sobě, vaše pocity znevažuje či rovnou neuznává. Když je mu zle, samozřejmě očekává, že mu vždy přispěcháte na pomoc, ale od něj se toho obvykle nedočkáte. To jsou další známky toxického chování a ve chvíli, kdy přicházejí od toho nejbližšího, bolí dvojnásob.

Jak jednat s toxickým sourozencem?

„V první řadě je třeba si uvědomit, že změnit chování svého sourozence v takové situaci je velmi těžké, až nemožné,“ říká psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz.

Co ale změnit můžete, je váš přístup a reakce. „Snažte se zachovat klid a nenechat se vtáhnout do konfliktu. Pokud je to možné, zkuste otevřeně a asertivně komunikovat o problémech a hledat kompromisy,“ radí odborník. Pokud sourozenec není ochotný spolupracovat, je načase změnit taktiku.

Jak nastavit hranice? Nastavení hranic znamená určit, co jste ochotni tolerovat a co už ne. To může zahrnovat omezení kontaktu, odmítnutí určitých požadavků a nepřistoupení na manipulaci. Důležité je nastavit hranice, jasně je komunikovat a důsledně je dodržovat. „Nenechte se ovládat pocity viny nebo povinnosti,“ radí psycholog. A doporučuje v případě konfliktů ohledně péče o rodiče nebo dělení majetku vyhledat odbornou pomoc, například mediátora nebo právníka. Ti mohou pomoci nastolit pravidla komunikace a najít spravedlivá řešení.

Načítám