Hlavní obsah

Tátové zaujímají v životě dětí až čtvrtou pozici! Předběhly je matky i prarodiče

Foto: Davor Geber, Shutterstock.com

Foto: Davor Geber, Shutterstock.com

Rodiče hrají v životě dětí významnou roli. Učí je samostatnosti, slušnému chování, hygienickým návykům a v neposlední řadě jsou pro ně vzorem do budoucího rodinného života. I proto je zarážející, že v některých rodinách funguje otec tak trochu jako doplněk. Bohužel nejde o výjimku.

Článek

Pro dítě je většinou na prvním místě matka. Vytváří si mezi sebou vztah již v těhotenství, spojuje je kojení a vlastně naprostá závislost jeden na druhém. I otec má ale nezastupitelnou roli. Z výzkumu společnosti Solvo, jehož se zúčastnilo 900 dětí, ale vyplynulo, že jsou pro děti otcové dokonce až na čtvrtém místě! Emocionálně víc tíhnou k matce, prarodičům a překvapivě i trenérům. Z jakého důvodu a jak to změnit?

Důvod je nedostatek času

Největší problém je v nedostatku zájmu a přehršli pracovních povinností. Zplodit dítě je jednoduché, být otcem je ale závazek na celý život. Mnoho mužů to podceňuje a berou jako samozřejmost, že je budou mít děti rády a bezmezně je obdivovat. Je to ale jako s jakýmkoli jiným vztahem, musí se na něm pracovat. Neexistuje žádný vzorec, jak být dobrým otcem (zvlášť například u rozvedených párů, kdy jsou děti s tatínkem jen jednou za 14 dní o víkendu). Vědci si všimli, jaký rozdíl je, když je dětem otec oddaný a povzbuzuje je v tom, co dělají, a tím, že s nimi sice je, ale plnohodnotně se jim nevěnuje.

Pokud muž v rodině funguje jen jako zábavný element, děti si najdou jiné vzory, k nimž vzhlížet a od kterých se učit. Někoho, kdo je pohladí, pochválí a zajímá se aktivně o jejich problémy – nejčastěji se takovými důvěrníky stávají matky, prarodiče nebo trenéři.

Nejen trestat, ale hlavně chválit

Dlouhá léta bylo zažito, že žena byla v roli pečovatelky a muž naopak ten, kdo vymýšlel s dětmi lumpárny, po práci si s nimi hrál a v případě nutnosti jim vynadal. To je ale špatně. Projevy něhy a zájmu jsou stejně důležité jako hra. Jde o to, aby rodič jen netrestal, ale i chválil. A to hlavně v případě chlapců, kteří bývají od tatínka od určitého věku jen málokdy objímaní.

Děti by měly otce chápat jako vzor a ten by měl být dobrý. „Je nutné změnit mužské vzorce, které místy přetrvávají a mají na děti negativní vliv. Ať už je to strach ze selhání či touha neustále splňovat obraz rozhodného a pevného muže. Ty jen oslabují schopnost navázat vztah jak v rámci rodiny, tak pracovního kolektivu. Doba nazrála pro to, aby se muži i ženy rovným dílem podíleli na výchově a poskytovali nejen finanční, ale i rovnocennou emoční podporu svým dětem,“ potvrzuje kouč David Škrobánek, zakladatel webu Dobrý táta.

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Role otce není jen o tom dítě občas pohlídat a přitom třeba sjíždět zprávy v mobilu, ale věnovat mu plnou pozornost Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Vztah mezi matkou a otcem

To neznamená, že otcové nebo matky musí být perfektní. Je však důležité, aby je děti viděly, jak spolupracují a snaží se vyřešit potíže, se kterými se čas od času potýká každá rodina. Pokud jsou veškeré povinnosti na matce nebo se otec doma moc často nevyskytuje, s velkou pravděpodobností pak bude syn kopírovat chování svého táty a z dcer vyroste žena, která je zvyklá na to, že jí nikdo nepomáhá a musí všechno zvládnout sama.

Co znamená otec pro chlapce a co pro dívky

Otcové hrají důležitou roli jak pro dívky, tak pro chlapce. Děti těží z toho, že mají blízký vztah s oběma rodiči, přičemž každý jim nabízí něco, co ten druhý ne.

  • Kluci: Táta by pro ně měl být vzorem. Některé výzkumy naznačují, že vliv otce může mít hodně společného s tím, jak jsou chlapci společenští. Dobrý vztah s tatínkem může mít dopad na jejich sebevědomí a smysl pro identitu, zvláště když dospívají.
  • Holky: Mladé dívky jsou závislé na svých otcích, pokud jde o bezpečí a emocionální podporu, kterou není radno podceňovat. Pokud je otec milující a jemný, jeho dcera bude tyto vlastnosti hledat u mužů i v dospělosti. Jinak jí hrozí nízké sebevědomí a že si nechá od mužů všechno líbit.

6 přínosů otcovské péče

Děti, které mají v dětství a dospívání aktivní a angažované otce, mají obrovské výhody.

Zde je 6 faktů, které vyplynuly z průzkumu společnosti The Fatherhood Project:

  • Zapojení otce pomocí aktivního rodičovství (milujícího a s jasnými hranicemi a očekáváními) vede k lepším emocionálním i sociálním schopnostem dětí.
  • Otcové hrají ve vývoji dítěte klíčovou roli. Psychická újma z nepřítomnosti otce v dětství přetrvává po celý život.
  • Na kvalitě vztahu otce a dítěte záleží více než na množství společně strávených hodin. I muži, kteří se svými dětmi nebydlí, mohou mít na jejich výchově stejný podíl.
  • Péče otce souvisí s vyšší úrovní sebedůvěry a sebekontroly. U dětí se zapojenými otci je méně pravděpodobné, že se v dospívání dopustí rizikového chování.
  • Z výzkumu vyplynulo, že děti s aktivně zapojenými otci mají: O 43 % vyšší pravděpodobnost, že dosáhnou dobrých výsledků ve škole, a o 33 % menší pravděpodobnost, že zopakují ročník než děti bez angažovaných otců.
  • Zapojení otce snižuje riziko problémového chování u chlapců.

Načítám