Hlavní obsah

Jak z dítěte vychovat dobrého člověka? 7 základních hodnot, které vštípit potomkům podle slavných rodičů

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo zdravé a také šťastné, úspěšné a sebevědomé. To se hezky řekne, ale jak na to? Jak potomka vést, jak mu vštěpovat správné hodnoty, které budou formovat jeho charakter a do budoucna pozitivně ovlivní jeho rozhodování i mezilidské vztahy?

Článek

Existují návody na praní barevného prádla, správnou manipulaci s ústřicemi či obličejovou jógu, ale k výchově dětí žádný univerzální postup neexistuje. Je to výzva a nikdy nemáte jistotu, že to děláte správně. Každý rodič se přitom snaží předat potomkům co nejlepší základy pro budoucnost. A k nim patří mimo jiné i hodnoty, které je budou provázet celý život. Jak poznat, co je pro děti to pravé? Inspiraci najdete třeba i u slavných rodičů.

Hodnoty se mění a my s nimi

To, co považujete za vhodné předat potomkům, ovlivňuje řada faktorů.

  • Rodinný kontext: Hodnoty se předávají z generace na generaci, a tak se ptejte sami sebe, co považujete za klíčové a co pomáhá překonat obtíže.
  • Vliv kultury a společnosti: Společenský kontext se mění. Dnes se klade například důraz na respekt k odlišnostem či zodpovědný přístup k informacím.
  • Osobnost dítěte: Každé dítě je jiné. Někdo je přirozeně citlivý a empatický, jiný soutěživý a ambiciózní.

Individualitu zdůrazňuje i Veronika Pavlisková, psycholožka online poradny Mojra, a doplňuje, že v naší společnosti vycházejí hodnoty částečně z křesťanské morálky a evropské kultury, ale mění se v průběhu času.

7 klíčových hodnot ve výchově

Třebaže je důležité zohlednit jedinečnost rodiny i kulturního prostředí, existuje několik hodnot, které lze označit za zásadní pro zdravé mezilidské vztahy, osobní růst a úspěch v životě.

  1. Respekt k druhým lidem, přírodě i k sobě samému. Uznávat hodnoty ostatních, naslouchat odlišným názorům a vážit si jich.
  2. Zodpovědnost za své činy, slova i rozhodnutí pomáhá vyrůst v nezávislé a samostatné jedince, kteří pak své chyby nesvádějí na ostatní a rozhodují se zodpovědně.
  3. Empatie, ochota vnímat a chápat pocity druhých, je důležitá nejen pro budování zdravých vztahů, ale i pro celkovou pohodu člověka.
  4. Upřímnost a otevřenost jsou základem důvěryhodných vztahů. Vštípit, že říkat pravdu je často lepší než lhát, i když je to mnohdy obtížné.
  5. Vytrvalost a schopnost překonávat překážky, protože dosažení cílů chce úsilí a čas.
  6. Sebeúcta a sebedůvěra pomáhají najít vlastní cestu a odolávat tlakům okolí. Lidé pak věří svým schopnostem a jsou připraveni čelit výzvám.
  7. Odpouštění, protože svět není dokonalý a každý dělá chyby. Držet v sobě zášť není zdravé, naopak odpouštět je cesta k růstu.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Výchova ke všem výše zmíněným hodnotám je možná jedině vlastním příkladem. Jen tak potomkům ukážete, jak na toFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jaké hodnoty předávají dětem slavní rodiče?

Narodit se jako dítě slavného rodiče se může zdát jako splněný sen, ale jen na první pohled. Život v dostatku, mnohdy přepychu, je sice samozřejmost, ale do života vás to nepřipraví. A to si slavní uvědomují. Někteří proto oznámili, že svým potomkům neodkážou nic nebo jen velmi málo. A také se snaží jít dětem příkladem. V čem?

Herečka Kate Winslet učí své děti odvaze být samy sebou. Je pro ni důležité, aby se nebály být autentické a stály si za svými názory. Jde jim také příkladem jako bojovnice za zdravý vzhled a normální vztah k tělu.

Victoria a David Beckhamovi jdou svým čtyřem dětem příkladem vlastní pracovitostí a disciplínou. Vydělali za roky ve sportu, hudbě, módě a reklamě tolik peněz, že by si už mohli jen užívat, ale práce je pro ně vášeň.

Modelka Gisele Bündchen a hráč amerického fotbalu Tom Brady již nejsou pár, ale na výchově potomků se podílejí oba. Jsou aktivní v boji za ochranu přírody i udržitelnost a odpovědnosti a ekologickému myšlení učí také svoje děti.

Jak hodnoty předávat v každodenním životě?

Hodnoty nejlépe předáte skrze vlastní příklad. Těžko vštípíte schopnost odpouštět, když se budete vracet k prohřeškům z minulosti. „Výchova dítěte vychází z přesvědčení a názorů rodičů, z hodnotového žebříčku rodiny. Co je učíte, co vysvětlujete, dovolujete či zakazujete, vychází právě z vašich hodnot,“ vysvětluje Veronika Pavlisková. S dětmi mluvte, dávejte jim prostor se ptát, čtěte knihy o hrdinech, kteří čelí morálním dilematům. A pamatujte, že hodnoty nejsou rigidní a mění se. Psycholožka také zdůrazňuje zásadní roli kritického myšlení, proto po dětech nechtějte, aby vás slepě kopírovaly.

Načítám