Hlavní obsah

Jak vycházet s toxickou tchyní? Metoda „šetrného odstřihnutí“ bývá nejúčinnější, má ale svá úskalí

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Někdo má tu kliku, že mu osud nadělí druhou maminku. A další si vytáhne černého Petra. Dá se toxická tchyně vůbec nějak s grácií zvládnout?

Článek

Kritizuje, popichuje, mluví do všeho, vyvolává hádky, nesmyslně se uráží a citově vydírá… Toxické chování může mít mnoho podob. A když přichází od blízkého člověka, je o to těžší se mu bránit. V případě tchyně je to ještě o to horší, že může silně narušovat váš partnerský vztah. Jak se chovat, aby k tomu nedošlo?

Nalezení rovnováhy mezi zachováním vlastního duševního zdraví, ochranou rodiny a udržením snesitelné míry rodinných vazeb se často podobá chůzi po tenkém ledě. Vycházet v dobrém s manželovou maminkou bývá leckdy těžké a vyžaduje stanovení jasných hranic, slušnou dávku diplomacie a ochotu činit i nepříjemná rozhodnutí. Což se lehko řekne, ale mnohem hůře provádí.

Třecí plocha tchyně-snacha

„Neměla mě ráda, a to mě ještě ani neviděla,“ svěřila se nám se svou zkušeností čtyřicetiletá Kamila. „Pro svého jediného synáčka si představovala lepší partii, minimálně doktorku. Což mi také hned při prvním setkání vpálila mezi oči,“ vzpomíná Kamila. Nějaká zubní laborantka jí byla málo. Přesto Kamila věřila, že se časem hrany obrousí a najdou s manželovou maminkou k sobě cestu, to se ale ani po svatbě a narození dětí nestalo.

„Nenechala na mně nit suchou, pořád do mě ryla, každé setkání byl očistec,“ říká Kamila. Ještě horší to bylo pro jejího muže, který byl mezi dvěma mlýnskými kameny a řešil to tak, že nedělal vůbec nic. Matčino chování nejčastěji ignoroval a nehodlal se o něm bavit. „Myslím, že to byl nakonec jeden z hlavních důvodů našeho rozvodu,“ přemýšlí Kamila. Pocit, že nemá u manžela zastání, bolel víc, než dokázala zvládnout.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Bojovat s tchyní moc nemá smysl. Raději vymezte hraniceFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Hlavně vás nesmí rozdělit

„Páry by se měly společně rozhodnout, jakou míru kontaktu jsou ochotné tolerovat, aniž by to ohrozilo jejich vztah. V případě toxického chování je potřeba prezentovat jednotný názor a vzájemně se podporovat,“ potvrzuje psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. „Musíte si ale nejdřív udělat jasno, jak to má váš muž se svou matkou. Proč se jí nedokáže postavit, proč se s ní nechce hádat, proč jí nechá zasahovat do vaší rodinné jednotky,“ doplňuje vztahový kouč David Shorf. Prvním krokem by tak podle něho měl být rozhovor s partnerem, tchyni pravděpodobně stejně nezměníte.

Vymezení hranic

„To je základní kámen úspěchu. Když budete chápat, proč se manžel nemá k tomu, aby se postavil mámě, můžete začít budovat, marketingově řečeno, komunikační strategii. Bez koordinovaného přístupu – tedy bez toho, že se vy dva dohodnete, jaké hranice tchyni vymezíte - se daleko nedostanete,“ shrnuje správnou taktiku Shorf. A dodává, že cílem by mělo být, že manžel nebude mít pocit, že musí jít proti své matce, a vy dostanete jasně vymezený prostor, kam jeho máma smí a kam už ne.

Tři zásadní kroky, jak reagovat na toxickou tchyni

  1. Páry by se měly společně rozhodnout, jakou míru kontaktu jsou ochotné tolerovat, aniž by to ohrozilo jejich vztah. Vzájemná shoda i podpora je stěžejní. Ke zvážení je i omezený kontakt, například pravidelné, ale krátké návštěvy nebo telefonáty.
  2. Dětem s ohledem na jejich věk situaci v krátkosti vysvětlete, ale nikdy jim nelžete. Těm mladším lze jednoduše říct, že babička se někdy chová způsobem, který není příjemný, ovšem vyhněte se zbytečným detailům. Starším dětem lze situaci vysvětlit podrobněji, ale znovu bez zbytečného nasazování. Stačí zdůraznit, že dospělí zkrátka někdy mají problémy, které komplikují vztahy.
  3. Co se týče rodinných oslav a svátků, pokud přítomnost tchyně vytváří extrémní stres nebo konflikty, může být lepší tyto události trávit odděleně. Alternativně lze zvážit kratší návštěvy nebo neutrální místo setkání, které pomůže minimalizovat napětí.
Související témata:

Načítám