Hlavní obsah

Jak snadno ponížit staršího člověka? 5 nejčastějších urážek typu - ten netuší, která bije

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Senioři jsou pomalí, hůře chápou a moderním technologiím vůbec nerozumí… Klišé, která o nejstarší generaci kolují společností a stojí za to se jim postavit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Také občas narazíte na problém, že babičce, dědovi či komukoli staršímu ze svého okolí něco řeknete, on se urazí a vy nevíte proč? Snad jsem zas tolik neřekla… Fakt, že starší lidé bývají citlivější a jejich psychická odolnost je už o dost nižší, je ale třeba vzít v potaz. Nemusí to být řečeno vůbec ve zlém, přesto to nevyzní dobře.

Jak co nejlépe jednat se staršími lidmi a čemu se raději úplně vyhnout, hezky shrnul pro magazín Psychology Today emeritní profesor sanfranciské univerzity Stan Goldberg, který se problematice seniorů (sám mezi ně patří) dlouhodobě věnuje a napsal o tomto tématu i několik knih.

Strach z budoucnosti

Jak Goldberg uvádí, mladí se často dívají na stárnutí s despektem a nepochopením, což nazývá obyčejným strachem z budoucnosti. Podle něho se nejvíc bojíme toho, čím se staneme, a proto je stáří často zesměšňováno či ignorováno. Staří lidé si ale zaslouží respekt. A pokud tápete, jak se k nim nejlépe chovat, doporučuje profesor, i na základě mnoha rozhovorů, které se staršími lidmi vedl, vyhnout se především následujícím nejčastějším urážkám. Jde o žebříček nejčastějších tvrzení či smýšlení, kterým starší generace čelí.

1. Nevědí, o čem je řeč

Současná generace seniorů vyrůstala v úplně jiném světě, přesto mnohým slouží ke cti, že se snaží zvládnout moderní technologie, jak nejlépe dovedou. Ne každého ale nové věci baví, a tak není divu, že ve světě virtuální reality tápou a někdy je jim zcela cizí. Navíc je mnohdy zajímají jiné věci, než co která celebrita zrovna postovala na instagramu. Kvůli tomu na ně hledí vnuci svrchu a mezi sebou si řeknou něco jako: „Babi zase netuší, která bije.“ Jenže, jak říká devětasedmdesátiletý Goldberg: „Možná neznáme jména posledních kandidátů na Oscara, ale zase známe složitosti života, kterým se mladí teprve snaží porozumět.“

2. Jsou jak malé děti

Mnoho starších lidí nelibě nese, že s nimi jejich příbuzní zacházejí jako s malými dětmi, které by nejraději poslali po večerníčku spát, jen aby už nezlobili. „Možná nám to nemyslí tak rychle jako kdysi, ale hloubka našich citů i kvalita úvah se nezmenšují,“ říká Stan Goldberg.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Mozek časem stárne a jeho možnosti se mění: zhoršuje se paměť, ale schopnost rozpoznat dobrou cestu od špatné je lepšíFoto: BearFotos, Shutterstock.com

3. Sex už není pro ně

Podle údajů ČSÚ až 41 % lidí starších 75 let, kteří žijí s partnerem, uvádí, že jsou stále sexuálně aktivní. Intimita má s věkem už obvykle trochu jinou podobu než dříve, přesto je i pro mnoho lidí starší generace stále nedílnou součástí života. A schopnost milovat věkem rozhodně neupadá.

4. Jsou věčně rozmrzelí

Každý má jinou povahu, někdo se na život dívá stále s nadhledem a humorem, jiný si jen stěžuje. Přesto podle Goldberga má starší generace na určitou míru rozmrzelosti trochu právo. „Neberte si to osobně, fyzická bolest a přijetí nevyhnutelnosti stárnutí má na člověka svůj vliv,“ hájí své vrstevníky autor knihy.

5. Už jim to nemyslí

Pohybují se pomaleji, možná jim i déle trvá, než zpracují informace, ale to ještě neznamená ztrátu intelektu. Staří lidé si jen zaslouží trochu trpělivosti. „Možná neslyšíme dobře, zato víme, jak naslouchat a kdy mlčet,“ shrnuje profesor Goldberg svou zkušenost.

Načítám