Hlavní obsah

Ty se mi nevěnuješ! Naše rodina to dělala jinak! Užitečné hádky, kterými by si měl projít každý pár

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud si myslíte, že hádky jsou vždycky špatné a vztahu ubližují, vyvedeme vás z omylu. Některé jsou naopak prospěšné a v každém partnerství by dříve či později měly proběhnout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přijde vám zbytečné dohadovat se, kdo vynese koš, čí příbuzní jsou horší, kde strávit dovolenou či kolik sexu je tak akorát? Některá témata si ale zaslouží prodiskutovat, obhájit si své stanovisko a najít řešení přípustné pro oba. Nastavujete tak hranice fungování vašeho vztahu a díky tomu máte mnohem větší šanci, že spolu vydržíte. A rádi! Jen na to musíte jít správně.

„Místo prosazování svého názoru se snažte pochopit partnerův pohled a potřeby. A své potřeby a přání vyjádřete klidně a bez obviňování. Společně hledejte řešení, které bude vyhovovat oběma. Můžete také zvážit různé kompromisy, bez nich to zkrátka občas nejde,“ říká psychoterapeut Pavel Pařízek.

Párová terapeutka a bývalá rozvodová právnička Joanna Harrison sestavila pro magazín Redonline 5 zásadních témat, která dle její zkušenosti stojí za to vždy prodiskutovat a určitě se jim nevyhýbat. Která to jsou?

1. Rodinné zvyky

Každý pár, který spolu začne žít, dříve či později narazí na odlišnosti, které jej rozdělují. V každé rodině existují trochu jiná pravidla a sladit je bývá úkolem, který často rozhodne, zda spolu zůstanete. Někde třeba bylo zvykem věnovat víkendy nicnedělání, jinde se cenila pouze činorodost, a tak bychom mohli pokračovat.

„Tyto střety myšlenek o tom, jak v každodenním životě fungovat, se objevují na mých terapiích znovu a znovu,“ říká Joanna Harrison. „Vedou páry k obavám, že se k sobě nehodí, nebo myšlenkám, že partner je k přáním toho druhého lhostejný,“ upozorňuje terapeutka. Řešení? Vše pořádně probrat a ideálně si vytvořit svá nová rodinná pravidla.

2. Kolik sexu je tak akorát?

Hádat se kvůli tak delikátní a intimní věci, jako je milování, se může zdát mnohým párům divné, ale podle Harrison je to potřeba. Tedy určitě kvůli tomu nemusíte na sebe křičet, ale otevřeně si říct, co kdo potřebuje a co druhému vyhovuje, je více než prospěšné. Někdy to nejde všechno naráz, ale pokud si zvyknete být k sobě i v tomto ohledu upřímní, body pro vás!

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Hádky nejsou příjemné, ale když se změní v upřímnou diskuzi, mohou mnohé ve vašem vztahu napravitFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

3. Domácí povinnosti

Jsou to zdánlivé prkotiny, ale i ty umí pěkně otrávit nejeden vztah. Pokud se jeden z páru cítí trvale ukřivděný, že musí dělat více domácích prací než ten druhý, je to zkrátka špatně. Pocit nelibosti jen narůstá a často vede k výbuchům, z kterých je pak partner velmi nepříjemně překvapený. Co s tím? Sepište to! Každou maličkost, kterou je doma potřeba udělat a u každé vyznačte, kdo ji nejčastěji (či kolikrát do týdne) vykonává. Lepší podklad pro domluvu a spravedlivé řešení nenajdete.

4. Ty mě nikdy neposloucháš!

Vzájemná pozornost je základem spokojených vztahů, a pokud chybí, hledáme ji jinde. Tak to zkrátka je. Tím, že opravdu posloucháte, co vám druhý říká, mu dáváte najevo, že je pro vás důležitý a záleží vám na něm. I za cenu toho, že s ním zrovna nesouhlasíte. „Lidé si často myslí, že partner potřebuje, aby něco změnili, ve skutečnosti ale úplně stačí ho vyslechnout a dát mu najevo, že vám není lhostejný,“ říká Harrison.

5. Více času pro sebe

Představa, kolik času bychom měli strávit společně, bývá také hodně odlišná. Někomu stačí půlhodinka před spaním, někdo má potřebu být spolu co nejčastěji. Klidně se o to pohádejte! Mlčením se žádný problém nevyřeší. A ještě jeden důležitý bod. Mnoha partnerům vadí, že je sice druhý fyzicky přítomen, ale věnuje se úplně jiným věcem, a vyjde to tedy nastejno, jako by doma nebyl. Pokud vás to bolí nebo tíží, řekněte i to. Je dost možné, že si to ani neuvědomil a bez upozornění své chování určitě nezmění.

Načítám