Hlavní obsah

Budete žít déle a mít odolnější děti. 6 překvapivých důvodů, proč je fajn být starším rodičem

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Rodiče, kteří si pořídí ratolesti v pozdějším věku, mají klidnější, vychovanější, optimističtější a psychicky vyrovnanější dětí a sami žijí déle, vyplývá z některých výzkumů. Jak je to možné a v čem jsou starší mámy a tátové lepší?

Článek

Ideální věk pro otěhotnění je podle lékařů mezi 20. a 25. rokem života. Realita je ale hodně odlišná, stále více žen těhotenství odkládá (průměrný věk prvorodiček je dnes u nás 30 let). Často se hovoří o potenciálních rizicích mateřství v pozdějším věku, což je samozřejmě namístě, zejména pokud jde o zdravotní komplikace. Naopak o možných výhodách ale příliš slyšet není. Přesto existují.

Některé výzkumy a studie zabývající se výchovou a rodinným životem ukazují, že pozdní rodičovství (konkrétně po 35. roce života) může mít celou řadu pozitivních benefitů, a to jak pro děti, tak samotné rodiče. Které to jsou?

1. Budete šťastnější

Mnohé výzkumy ukazují, že starší rodiče po narození svých dětí pociťují výrazně méně stresu a naopak více spokojenosti a radosti než mladší ročníky. Důvodem je mimo jiné fakt, že jsou zkrátka zkušenější, klidnější, také ale materiálně zabezpečeni a nemají pocit, že přicházejí v životě o jiné příležitosti. Umí si zároveň lépe poradit s nejrůznějšími nečekanými situacemi, problémy řeší systematičtěji. Celkově jsou lépe emocionálně připraveni na náročnost své rodičovské role. Mají už něco za sebou, v mládí si splnili sny, studovali, cestovali, na miminko se opravdu těší a jsou ochotni mu hodně obětovat.

2. Nižší riziko úrazu v dětství

Všichni rodiče se samozřejmě snaží své ratolesti chránit co nejlépe, jak dokážou. Přesto, nástrahy číhají v případě nejmenších dětí všude a o poranění, nehody nebo úrazy není mnohdy nouze. Všem rizikům stoprocentně zabránit nelze. Několik studií však prokázalo, že riziko úrazu dítěte, který vyžaduje lékařské ošetření, se významně snižuje s rostoucím věkem matky. Je to pravděpodobně proto, že starší rodiče si spíše uvědomují veškerá nebezpečí a jsou, díky životním zkušenostem, lépe vybaveni k tomu, aby své děti před nimi chránili. Umí více předvídat a myslet dopředu, v předstihu odhadnou rizikovou situaci.

Foto: StockPhotoDirectors, Shutterstock.com

Starší rodiče jsou podle některých studií klidnější, opatrnější a šťastnějšíFoto: StockPhotoDirectors, Shutterstock.com

3. Bystřejší mozek po menopauze

Studie, která byla zveřejněna v časopise Journal of the American Geriatrics Society, testovala více než 800 žen, aby zjistila, zda existuje souvislost mezi narozením dítěte v pozdějším věku a činností a výkonem mozku. Ukázalo se, že porod v pozdějším věku může přispět k vyšší mentální bystrosti, rychlejšímu kritickému myšlení i udržení dobré paměti ve vyšším věku matky. Ženský mozek se prostě, díky těhotenství, porodu a péči o děti, udrží delší dobu ve skvělé kondici.

4. Dobře vychované, méně trestané a psychicky odolné děti

Vědci též zjistili, že starší maminky a tátové své děti méně často kárají nebo trestají, s věkem rodičů podle průzkumů klesá významně i počet fyzických trestů. Děti starších rodičů jsou podle studií celkově lépe vychované, dobře socializované a emočně stabilnější v kritickém období dospívání. Odborníci se domnívají, že důvodem je psychická zralost a uvolněnější a klidnější styl rodičovské výchovy, který se vyplácí, pokud jde o psychické zdraví dětí.

5. Lepší vzdělání, úspěchy ve studiu

Dalším zjištěním je fakt, že potomek starších rodičů bude pravděpodobně technicky zdatnější a vzdělanější než dítě rodičů o deset či patnáct let mladších. Proč? V pozdějším věku si mnohdy pořizují děti rodiče, kteří dlouho studovali, pracovali na svém vzdělání, budovali kariéru, získávali pracovní zkušenosti… A z toho všeho těží i jejich potomstvo.

Takoví rodiče odmalička dbají na správný vývoj a vzdělání svých ratolestí, více se jim věnují, investují do jejich rozvoje, kladou důraz na to, jak dítě tráví volný čas, podporují ho v sebevzdělávání. Existují studie, které ukazují, že děti starších matek zůstávají ve vzdělávacím systému déle, mají lepší výsledky a častěji pokračují ve studiu na vysoké škole ve srovnání s jejich vrstevníky narozenými mladým maminkám.

6. Můžete žít déle

Pozdější narození dětí vám může podle vědců prodloužit život. Některé závěry výzkumů jsou toho názoru, že mít děti v pozdějším věku znamená, že vlivem hormonů se váš organismus „nakopne“ novou dávkou energie a síly. Jedna ze studií zjistila, že ženy, které mají děti po 35. roce života, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se dožijí více než 85 let, než ženy, které měly poslední dítě před 30. narozeninami.

Načítám