Hlavní obsah

Konec střídavky, nepřijatelnost fyzických trestů, jednoduché rozvody. To přináší novela občanského zákoníku

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Novela občanského zákoníku, která vstoupí v platnost v lednu 2025, přinese několik zásadních změn v oblasti rozvodů a následné péče o děti. Zmizí například označení střídavá péče, k soudu se půjde jen jednou a tělesné tresty budou označeny jako nepřijatelné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od ledna roku 2025 začne platit novela občanského zákoníku, která přinese některé změny v oblasti rozvodů a péče o dítě. Celý proces by měl usnadnit a obrousit hrany případných sporů.

Končí střídavá péče, pečovat budou oba

Jednou z hlavních změn, kterou novela přináší, je zrušení rozlišení mezi péčí společnou, střídavou či výlučnou a konec dělení rodičů na rezidentní a nerezidentní, tedy ty, kteří pečují, a ty, již mají právo styku. „Nově budou oba rodiče považováni za pečující a vzájemně rovnocenní z pohledu práv i povinností vůči dítěti. Soud jen určí dobu, kterou stráví u každého z nich,“ vysvětluje Kateřina Kolářová Justová, expertka na rodinné právo z AK Valíček & Valíčková.

Prakticky by to tak mělo být už teď. „Měníme vlastně jen názvosloví, obsah zůstává,“ řekl k tomu ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Jenže v praxi to bývá tak, že označení výlučná a střídavá péče budí u některých rodičů dojem, že právě oni jsou těmi „hlavními“, a mají pak tendenci prosazovat se ve výchově dominantně. A někdy se stává, že pokud má jeden z rodičů od soudu nařízené „jen“ právo styku s dítětem, může mu škola nebo lékař odepírat právo na informace o potomkovi. Nyní se tedy přestane nálepkovat a oba si budou v péči o dítě rovni.

Mělo by zároveň zmizet i to, že právo styku není bráno jako povinnost, a rodič s tímto právem má pocit, že má pečující rodič povinnost k němu poslat potomka vybaveného jídlem, oblečením, léky atd. Když budou oba pečující, bude jasné, že se o potřeby dítěte musejí postarat oba stejně.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pojem střídavá péče od ledna zmizí, ale prakticky se nic moc měnit nebudeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Rozvod bude jednodušší

Novela ruší povinnost zjišťovat příčiny rozpadu manželství a v případě nesporného rozvodu i podmínku půlročního odloučení. Rozvodové a opatrovnické řízení se spojí do jednoho, což bude znamenat méně nervů pro rozvádějící se partnery a méně administrativy a práce pro soudy. Takové řízení bude možné ve chvíli, kdy se manželé dopředu domluví na výši výživného i na péči o nezletilé děti. Nyní trvá rozvod bezdětných manželů asi 55 dnů, s dětmi pak přes čtyři měsíce – a to ve chvíli, kdy se rodiče jsou schopni domluvit. Když se dohadují, může to trvat i několikrát déle.

Lepší vymáhání dlužného výživného

Dobrou zprávou pro ty, komu druhý rodič dluží výživné, je to, že novela zavádí vyšší úroky za neplacení výživnéhomožnost postoupení pohledávky na výživné jiné osobě. Sice se objevila obava, že by to mohlo vést ke spekulacím s pohledávkami na výživném, ale odborníci argumentují tím, že na to nejsou státem stanovené úroky zas tak atraktivní.

Právní poradna pro samoživitelky

Miniseriál o problémech, které trápí rodiče po rozvodu. Na nejčastěji se opakující dotazy samoživitelek a samoživitelů odpovídají právníci advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně.

Novela myslí na děti

Změny v legislativě vítají jak odborníci na rodinné právo, tak organizace pomáhající rodinám v krizových situacích. „Je to krok kupředu v ochraně práv dětí a usnadnění rozvodového procesu, i když soudy budou i nadále prověřovat a schvalovat dohody o úpravě poměrů mezi manželi a výši alimentů, aby byl zajištěn nejlepší zájem dítěte,“ doplňuje advokátka Kateřina Kolářová Justová.

Novela nabídne vstřícnější přístup k rozvádějícím se tak, aby nedocházelo ke zbytečně vleklým sporům, ve kterých často trpí nejvíc děti. Rodinné právo tímto ulehčuje situaci a chce, aby se rodiče domluvili víc v klidu a dovedli pak společně fungovat při výchově a zabezpečení potřeb potomků, i když už netvoří rodinu.

Za významné považují hlavně dětští psychologové zakotvení nepřijatelnosti tělesných trestů dětí. A to je zapotřebí, protože až třetina rodičů potomky pravidelně bije. Ač mají právníci pochybnosti o vymahatelnosti této normy, berou ji jako důležitý signál, že něco takového do vztahu rodič–dítě nepatří.

Načítám