Hlavní obsah

Nejoblíbenější jména roku 2023? Stále vedou ta tradiční česká. Prosadila se i Sofie, Jan propadl

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pokud byste na dětském hřišti chtěli přivolat nejvíc dětí, pak zavolejte Jakube a Eliško. Tato dvě jména totiž už několik let za sebou patří mezi ta nejoblíbenější, tedy nejčastější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I když možná máte pocit, že slýcháte stále víc netradičních a cizokrajných jmen a rodiče se inspirují po celém světě, statistiky mluví zcela jasně: dlouhodobě vede Jakub a Eliška, tedy česká tradice!

Jakub se střídá s Matyášem

„Mezi křestními jmény narozených chlapců byl v roce 2023 Jakub na první příčce potřinácté v řadě. Jeho prvenství začalo už v roce 2011, kdy v oblíbenosti přeskočil do té doby nejpopulárnějšího Jana. Jan se vloni dokonce propadl na třetí místo, druhou příčku obsadil Matyáš. Počínaje rokem 2011 byl Jan druhým nejoblíbenějším jménem celkem jedenáctkrát, na druhém místě ho kromě roku 2023 vystřídal Matyáš i v roce 2021,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Kdyby vás zajímalo i další umístění, tak čtvrtý je Adam, za ním následují Matěj, Vojtěch, Dominik, David, Tomáš a Filip.

Jen pro zajímavost – ačkoli celorepublikově vede Jakub před Matyášem, tak v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji je to přesně naopak. V Jihočeském, Karlovarském, Plzeňském a Olomouckém kraji je na druhém místě Jan.

Elišce dýchá na záda Viktorie

Eliška je na tom velmi podobně – ta si své prvenství obhájila už podvanácté za sebou. Druhou příčku obsadila Viktorie, jejíž popularita v posledních letech také stoupá, i když se mezi desítku nejoblíbenějších propracovala až v 2014. Na třetím místě je krásné a tradiční jméno Anna, stejně jako loni – a v letech 2017 a 2021 se držela na druhé pozici. Pokud vás zajímá deset nejoblíbenějších jmen, tak na čtvrtém místě je Sofie, pak Tereza, Ema, Natálie, Adéla, Nela a Laura.

Z celorepublikové statistiky se zcela vymyká Praha, kde je na prvním místě Anna, pak Sofie, Eliška je na třetím a Viktorie na čtvrtém místě. Moravskoslezský kraj umístil za Elišku na druhé místo Sofii, ve Zlínském je Anna na druhém místě a za ní se před Viktorii dostala Natálie – ta se v Jihomoravském, Plzeňském a Libereckém kraji propracovala dokonce na druhé místo. Anna je zas jedničkou v Pardubickém kraji.

Načítám