Hlavní obsah

V září je nejvíc nehod! První školní den se blíží, tak zpomalte a děti doprovoďte, ať jsou v bezpečí

Foto: Volvo

Foto: Volvo

První školní den po dlouhých prázdninách bývá pro děti i rodiče opravdu hektický. Může je ovládnout stres, aby se na nic nezapomnělo a všechno klaplo načas. Takové situace však mohou přispět k nečekaným událostem, a to včetně dopravních nehod. Jak se jim vyhnout?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Statistiky potvrzují, že je v září na silnicích nebezpečno. Podle Centra dopravního výzkumu došlo loni v září k 8 172 dopravním nehodám, přičemž celoroční měsíční průměr je 7 900 incidentů. A v tomto měsíci zároveň výrazně přibývá kolizí, v nichž figurují děti do 14 let – ať už jako spolujezdci, nebo jako chodci. A asi vás nepřekvapí, že kritická je právě ranní špička mezi sedmou a osmou hodinou. Proto je důležité myslet na bezpečnost potomků, kteří – po prázdninách ještě nesoustředění a rozjívení – vyrazí do školy.

Do práce s Volvomluvenkou

V posledních letech se pro mnohé stala synonymem automobilové bezpečnosti švédská značka Volvo. A právě bezpečnost chce nyní automobilka podpořit prostřednictvím projektu Pocit bezpečí v den nejistoty, kdy apeluje na rodiče, aby v první školní den zpomalili a byli pro své ratolesti oporou.

Jedním z cílů kampaně je i výzva zaměstnavatelům, aby 2. září dovolili zaměstnancům-rodičům přijít do práce o něco později. Ti pak mohou beze spěchu a shonu doprovodit potomka do školy. Firmy, které se do projektu tzv. Volvomluvenek zapojí, udělají první školní den zase o něco bezpečnější. „Lidé jsou pro nás na prvním místě, proto chceme rodičům i dětem dopřát dostatek času pro klidný první školní den. Cílem je inspirovat i další zaměstnavatele, aby dovolili svým lidem přijít 2. září do práce o trochu později, ale v klidu a bezpečně,“ říkají autoři originálního projektu.

Nejen bezpečně, ale i s úsměvem

Děti a bezpečnost na prvním místě

K nejvýznamnějším počinům švédské značky v oblasti bezpečnosti patří tříbodový bezpečnostní pás s konstrukcí do V, který vychází z patentu inženýra Nilse Bohlina z roku 1959 a dnes se objevuje ve všech autech. Podle statistik napříč světem zachránil dodnes přes milion lidských životů.

Volvo rovněž patří k průkopníkům vývoje dětských autosedaček. V roce 1999 se například podílelo na mezinárodním standardu úchytů isofix. Experti firmy staví na reálných situacích z dopravního provozu a z nich kromě jiného pramení doporučení, aby se děti do čtyř let přepravovaly výhradně v sedačkách orientovaných proti směru jízdy. Ostatně první protisměrná sedačka vznikla také ve Volvu, a to již počátkem 70. let.

Apel na bezpečí celé posádky včetně dětí trvá dodnes: právě teď můžete využít dvacetiprocentní slevy na všechny autosedačky této značky.

Foto: Volvo

Dítě patří do autosedačky – vždy! Žádná vzdálenost není dost krátká a žádná rychlost není dost pomalá, aby se něco nemohlo stát…Foto: Volvo

Zásady bezpečnosti pro chodce

Co připomenout dětem před začátkem školy?

Ještě než potomci vyrazí za vzděláním, tak neuděláte chybu, když si s nimi prosvištíte pár zásad, na které by měli myslet (nejen) při cestě do školy.

  • Nehrajte si na silnici ani chodníku.
  • Za snížené viditelnosti buďte v dopravním provozu pestrobarevně oblečeni, nejlépe v reflexních materiálech nebo s nějakým reflexním prvkem na pohyblivé části těla.
  • Při přecházení vozovky se vždy řádně rozhlédněte. Správně je to nejprve vlevo, pak vpravo a pak ještě jednou vlevo.
  • Přecházejte na místech k tomu určených (přechod pro chodce, přechod pro chodce řízený světelnou signalizací, místa pro přecházení, podchod, nadchod), případně v místech s dostatečným rozhledem. Pamatujte, že na přechodu nemáte vždy absolutní přednost!
  • Vozovku nepřecházejte mimo přechod, mezi zaparkovanými auty, v zatáčce, křižovatce, v zastávce před tramvají či autobusem anebo za nimi a podobně.
  • Pokud musíte jít po silnici, tak jděte po levé straně.
Související témata:
Bezpečnost silničního provozu
Autosedačky proti směru jízdy
Chodci
Volvo

Načítám