Hlavní obsah

Děsí vás školní povinná četba? Tyhle knížky budou děti bavit! Super tipy pro prvňáky i teenagery

Foto: AnikonaAnn, Shutterstock.com

Foto: AnikonaAnn, Shutterstock.com

Školní rok startuje a děti opět čekají domácí úkoly, příprava na písemky a také povinná četba. Řada škol už naštěstí žákům striktně nediktuje, co přesně mají číst, daný je třeba jen počet knih a výběr je na nich. Jaké knížky pro ně nebudou utrpení, ale příjemně strávený čas? Máme tipy pro prvňáčky, malé, větší i dospívající čtenáře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všichni si asi pamatujeme povinnou četbu na základní a střední škole. Některé knihy se líbí stále, něco je pořád nuda a kouzlo některých děl neobjevíte v deseti letech, ale až mnohem později. A fakt je, že především u malých dětí je důležité, aby vůbec četly. Proto řada škol nechává výběr četby na žácích. Ti tak mají spolu s rodiči volnou ruku a opravdu mohou číst, co je právě baví. A tady je pár tipů na knížky, které by vaše ratolesti mohly zaujmout a školní povinnost proměnit v zábavu.

Knihy pro menší děti

V první či druhé třídě se vyplatí vsadit na jednoduché krátké příběhy či knížky, které jsou rozdělené na několik samostatných pohádek či textů. Čekat od takhle malých dětí, že zvládnou přečíst a dějově uchopit třeba stostránkový příběh, by bylo bláhové. V jejich věku jde spíš o to, aby si procvičily čtení jako takové, osvojovaly si nově nabytou dovednost a získaly k ní vztah. U starších prvostupňových dětí se můžete pustit do většího dobrodružství, ale stále mějte na paměti, že velká bichle vaše ratolesti spíš vyděsí, než že by jim udělala radost. Skvělou volbou jsou publikace, které v sobě kombinují klasickou knihu s komiksem.

Knihy pro děti 10+

Desetileté děti by už čtení měly mít natolik zvládnuté, že se dokážou soustředit nejen na jednotlivá písmenka, ale i na složitější děj. Tady už opravdu vybírejte knihy především podle tématu – zaměřte se na děj a na to, co se potomkům líbí. Už se umějí do příběhu ponořit a s hrdiny prožívají veškerá jejich dobrodružství, trápení i radosti. A pro hodně zvídavé děti, které rády o věcech přemýšlejí, nejsou špatnou volbou ani „vědecké“ knížky, jež srozumitelnou formou objasňují nejrůznější jevy, přírodní zákony či historické události.

Knihy pro dospívající 15+

Zaujmout tuhle skupinu čtenářů je asi nejtěžší. Už to nejsou úplně děti, ale nejsou ani dospělí. Knihy pro starší teenagery hledejte v sekci young adult (mladí dospělí) a nebojte se je pustit ani k tématům, která jste pro ně ještě nedávno pokládali za nevhodná. Tady už opravdu s pohádkami a dětskými příběhy neuspějete.

Čtení je mimořádně komplexní a náročná činnost. Jak na nás texty působí? Jaký vliv má čtení na naši empatii? Má se dětem za každou cenu nutit povinná četba? Přečtěte si velice zajímavý rozhovor s vědkyní Anežkou Kuzmičovou, která se již léta zabývá výzkumem procesu čtení, a zvlášť dětského.

Načítám