Hlavní obsah

Máte doma prvňáčka? Tady je kompletní průvodce školní výbavou, kterou bude potřebovat

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Chystá se vaše ratolest do první třídy a už se nemůže dočkat? Připravili jsme pro vás kompletní přehled všech pomůcek a potřeb, které bude malý školák v září potřebovat. Co vše by nemělo chybět v aktovce?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doslova za pár dní se z vašeho předškoláčka stane velký školák. Jde o obrovský životní krok a kromě těšení ho obvykle doprovází také určitá nervozita. Pro rodiče mnohdy zejména z toho, aby stihli vše dokoupit, sehnat, zařídit a pořídit včas. Seznam školních pomůcek a potřeb pro prvňáčka může být dlouhý, pomůžeme vám se v něm vyznat. Máme pro vás kompletní přehled toho, co bude dítě skutečně potřebovat, od tužek a pastelek až po přezůvky.

Penál

Pořídit penál není přece žádná věda, myslíte si možná. Jenže tak jednoduché to zase není, na výběr je totiž nespočet druhů. Jednopatrové, dvoupatrové, rozkládací, s jednou či dvěma odklápěcími chlopněmi, nejrůznější pouzdra… Pro prvňáčka postačí jednopatrová verze, ideálně s jednou vyklápěcí částí na pastelky. Vícepatrové penály jsou ale na druhou stranu přece jen přehlednější. Zaberou však v aktovce více místa, a když je naplníte, budou samozřejmě těžší.

A co by měl penál všechno obsahovat? Chybět by neměly tužky, pastelky, případně i fixy, nůžky (se zaoblenou špičkou a ergonomickou rukojetí), guma, ořezávátko, lepidlo v tyčince a malé pravítko. Penály mnohdy seženete v setu společně s batohem či aktovkou, výrobci je nabízejí ve stejném designu.

Foto: firehell, Shutterstock.com

Prvňáčkovi postačí jednopatrový penál, hlavní je přehlednostFoto: firehell, Shutterstock.com

Tužky a pastelky

Neutrácejte zbytečně za pomůcky, které nebudou v první třídě nutné. Některé školy dávají rodičům už dopředu seznam všeho, co budou děti potřebovat, pokud ho máte, postupujte podle něj. Prvňáček se zcela určitě neobejde bez obyčejných tužek (pro začátek si vystačí s tužkami č. 2) a pastelek. Nabídka je více než široká, není ale nutné investovat do těch úplně nejdražších. Tužky i pastelky by měly být ideálně v ergonomickém tvaru, aby se dítěti dobře držely a velikost by měla být přizpůsobena drobné dětské ruce.

Výbornou volbou jsou trojhranné tužky a pastelky ze dřeva, které mají úchopovou část s protiskluzovou úpravou, pomohou s fixací správného úchopu. Pastelky i tužky by měly jít snadno ořezat, ptejte se proto po výrobcích, které mají tuhu lepenou po celé své délce. A pozor, při výběru je důležité brát ohled i na to, zda dítě píše pravou, či levou rukou.

Aktovka nebo batoh

Při výběru myslete i na přání a preference vašeho školáka. Aktovka by se mu měla líbit, jděte ji vybrat společně. Tápete, zda bude lepší aktovka nebo batoh? Dříve byla doporučována aktovka, dnes jsou ovšem i batohy velmi vychytané, lehké a praktické, takže volba je čistě na vás.

Batoh i aktovka ovšem musí splňovat určitá kritéria: být co možná nejlehčí, mít polstrovaná, zpevněná a anatomicky tvarovaná záda, polstrované a výškově nastavitelné popruhy, uvnitř by neměl chybět dostatek přihrádek a kapes pro větší přehlednost. Samozřejmostí by měly být reflexní prvky pro lepší viditelnost, sledujte též odolnost a pevnost materiálu.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kromě toho, že se aktovka či batoh musí dítěti líbit, hlídejte i další parametry. Například reflexní prvkyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kufřík na výtvarnou výchovu

Pomůcky na výtvarnou výchovu si děti nosí do školy obvykle v kartonovém kufříku, někde preferují plastové boxy. Co všechno by v takovém výtvarném kufříku nemělo chybět? Vodové barvy, tempery, pastelky, fixy, voskovky, modelovací hmota, různé typy a velikosti štětců, barevné papíry, lepidlo, kelímek na vodu, plastová podložka nebo ubrus na lavici.

Desky na sešity

Nezbytnost nebo zbytečnost? Desky na sešity, písanky nebo výkresy, které se jednoduše uloží do aktovky, významně usnadní dítěti orientaci v tom, kde co má. Zvolit můžete kartonové na gumičku, lepší jsou plastové desky se zapínáním na druk, jsou výrazně lehčí a hned je vidět, co ukrývají. Pořídíte je v mnoha velikostech i barevných provedeních.

Krabička na svačinu

Plastová krabička nebo box na svačinu by měly být z odolného a zdravotně nezávadného plastu. Myslete také na to, že krabička by měla mít alespoň dvě či tři samostatné oddělené přihrádky. Jednu na pečivo, druhou na ovoce a zeleninu, třetí třeba na jogurt nebo oříšky. Namazaný rohlík s banánem míchat určitě nechcete. Zkontrolujte, zda víko dobře těsní.

Foto: Nick Alias, Shutterstock.com

Krabička na svačinu je dnes běžným standardem, málokdo již nosí rohlík v ubrousku a sáčkuFoto: Nick Alias, Shutterstock.com

Přezůvky

Ve škole tráví děti každý den spoustu hodin, proto pořiďte kvalitní a pevnou obuv. Noha šesti- či sedmiletého prvňáčka se vyvíjí a roste, potřebuje dobrou oporu a stabilitu, na přezůvkách se proto nevyplatí šetřit. Zcela nevhodné jsou gumové nazouváky „crocsy“, volné domácí pantofle nebo neprodyšné tenisky.

Obuv do školy musí být pohodlná, ideálně s bílou podrážkou. Bačkora by měla mít opatek, který drží patu ve správné poloze a měkkou stélku pro odlehčení dopadů chodidla při chůzi.

Co ještě potřebuje prvňáček

  • igelitové obaly na sešity a učebnice
  • stíratelná psací tabulka se speciálním fixem a hadříkem na mazání
  • sálové boty, tepláky a sportovní tričko na tělocvik
  • látkový či šusťákový sáček na věci na tělocvik
  • omyvatelná plastová láhev na pití o objemu alespoň 500 ml

Načítám