Hlavní obsah

Šikana brýlatých dětí? Občas se vyskytne i dnes. Naučte potomka vnímat obroučky jako módní doplněk!

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Brejloune, okuláre, slepejši. Takhle hanlivé přezdívky si leckdy vyslechnou děti s oční vadou, které musejí nosit brýle. Jak je to se šikanou v tomto případě? Podle odborníků jí je méně, ale stále existuje. Jak potomka ochránit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je vám 40+ a nosíte od dětství brýle? Pak možná víte, o čem je řeč. Před několika desítkami let se totiž dítě s brýlemi na nose často stalo ve škole terčem posměšků. Někdy si spolužáci vystačili jen s více či méně nevinnou přezdívkou, ale mohlo být i hůř a stal se z vás trapný brejloun či slepejš, nejslabší článek kolektivu, který vždycky musel sedět v předních lavicích, ty zadní pro odvážné frajery mu byly rovnou odepřeny. Jaká je situace dětí s brýlemi dnes?

Šikany je méně, dětí s brýlemi více

Začneme dobrou zprávou – ohledně posměšků kvůli brýlím se situace ve školách výrazně zlepšila. „Díky širokému výběru atraktivních designů obrouček děti často vnímají jejich nošení jako běžnou záležitost. Přesto však nelze úplně vyloučit situace, kdy se stanou terčem posměchu,“ vysvětluje školní a dětská psycholožka Karin Petřeková.

Dalším faktorem, který situaci pomáhá, je fakt, že školáků, již nosí brýle, přibývá. (Dětem se obecně zhoršuje zrak a zároveň se zlepšuje diagnostika očních vad.) A tak už v jedné třídě nesedí jediný žák s čímsi na nose, ale je jich tam pěkná řádka a brýle už neznamenají tak výraznou vzhledovou odlišnost (což je nejčastější spouštěč šikany).

Šikana je opakované a záměrné chování, které má za cíl někomu ublížit, ať už fyzicky, nebo psychicky.

Šikana versus pošťuchování. V čem je rozdíl?

Brýlaté děti už sice nejsou terčem šikany tak často, ale úplně bagatelizovat tento problém nelze. Na druhou stranu, ne každou poznámku či přezdívku je vhodné označit jako šikanu. „Hranice mezi pošťuchováním a šikanou je velmi tenká. Pošťuchování může být nevinné, a dokonce přátelské, pokud se obě strany smějí a nikomu to nevadí. Šikana je ale něco jiného. Jde o opakované a záměrné chování, které má za cíl někomu ublížit, ať už fyzicky, nebo psychicky. Pokud se dítě cítí zraněné či vyděšené, je to už šikana a měli bychom ji brát velmi vážně,“ popisuje rozdíl Karin Petřeková.

Téměř u všeho je lepší problémům předcházet než je pak řešit. V ideálním světě by měli všichni rodiče vést ratolesti k empatii a učit je, že žádná odlišnost není důvod k vyčleňování, posměškům ani šikaně. Jenže v ideálním světě nežijeme, tak je nutné se zároveň postarat o to, aby měly vaše děti zdravé sebevědomí a věřily samy sobě, ať už s brýlemi na nose, nebo bez nich, protože tak budou mít větší sílu čelit případným posměškům.

Foto: MAYA LAB, Shutterstock.com

Některé děti se ve škole setkaly se šikanou kvůli brýlím, ale obvyklé to neníFoto: MAYA LAB, Shutterstock.com

Na výběru brýlí záleží

Předepsal lékař potomkovi brýle? K výběru obrouček přistupujte zodpovědně, a to nejen z funkčního hlediska. Současná nabídka je mnohem bohatší než dřív, protože výrobci už dávno myslí na malé zákazníky stejně jako na dospělé. Není problém najít kousek, který budou nosit rády. Třeba stejně jako řada slavných VIP osobností, pro něž jsou brýle velmi šik módní doplněk.

A co je první krok k úspěchu? „Je velmi důležité, aby rodiče při výběru brýlí respektovali názor dítěte, aby se pak ve vybraných obroučkách dobře cítilo. Neméně důležité je, jak se pak v brýlích poprvé představí spolužákům. Vždycky dětem říkám, ať se soustředí na první dojem a vstoupí do třídy s představou, že jsou modelové nebo modelky s novým krásným módním doplňkem,“ radí oční lékařka společnosti Alensa Soňa Paluříková.

Jak poznat, že dítě potřebuje brýle?

Prvotní kontrolu zraku provádí pediatr na pravidelných prohlídkách. Nicméně ty jsou od tří let povinné jednou za dva roky, což je doba, za niž se dětský zrak může hodně změnit. Podle oční lékařky Soni Paluříkové byste si měli všímat hlavně následujících věcí a případně navštívit odborníka. U některých očních vad jde o čas!

  • Mžourání nebo naklánění hlavy: Dítě při čtení či sledování televize neustále mžourá nebo naklání hlavu.
  • Časté bolesti hlavy: Příznakem problémů se zrakem mohou být přetrvávající bolesti hlavy i nepříjemné pocity po činnostech vyžadujících soustředění.
  • Držení věcí moc blízko nebo moc daleko: Pokud dítě neustále drží knížky a obrazovky příliš blízko obličeje, nebo naopak až moc daleko, může mít krátkozrakost nebo dalekozrakost.
  • Výkon ve škole: Děti s nekorigovanou oční vadou mohou mít problémy ve škole, zejména při čtení z tabule nebo učebnic.
  • Časté mnutí očí nebo nadměrné slzení: Děti, které si často mnou oči nebo nadměrně slzí, mohou trpět očním nepohodlím či podrážděním.
  • Abnormální postavení očí: Zaměřte se na postavení očí. Jestliže si všimnete, že oči uhýbají ven, k nosu či jinam, navštivte očního lékaře.

Brýle nebo cokoli jiného se mohou stát záminkou k šikaně. Jak ale poznat, že jí trpí právě váš potomek? Signály, že vaše dítě někdo šikanuje: Ztrácí věci, nerado mluví o škole a je bez důvodu smutné

Načítám