Hlavní obsah

Období svačin začíná! Vyberte správnou krabičku a lahev, aby jídlo vydrželo a děti to bavilo

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

A je to tady. Startuje další školní rok, dětem zase začnou povinnosti a rodičům takzvané „svačinové trápení“. A nejde jen o to, každý den vymyslet, čím dětské jazýčky potěšit, ale i o to, jak svačinu zabalit. Aby přežila odhozenou aktovku, natřásání při běhu, teplo či mráz. Tyhle svačinové vychytávky vám s tím pomůžou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za našeho dětství se rohlík jednoduše zabalil do ubrousku, strčil se do pytlíku a bylo hotovo. Pravda ale je, že si asi každý dodnes pamatuje, jaké to je, třeba ze sýru odstraňovat kousky přilepeného ubrousku, nebo to prostě vzdát a sníst to i s ním. A jak vypadala po pár vyučovacích hodinách třeba sušenka nebo banán, který nám maminka v dobré víře přihodila do aktovky? Kdo zažil, ten ví, kdo ne, tak si to jistě dovede představit. Proto už dnešní školáci nedají bez svačinového boxu ani ránu. Navíc je z čeho vybírat a výrobci myslí nejen na design, ale i na praktičnost.

Svačinový box jako základ

Svačinové boxy se vyrábějí z mnoha materiálů, třeba nerezové, termoboxy, ale i skleněné. Fakt ale je, že právě pro děti je ideálním materiálem plast. Je totiž lehký, nehrozí, že se lehce rozbije, a je snadno omyvatelný.

Pokud se svačiny vašeho potomka většinou neskládají z několika „chodů“, určitě si vystačíte jen s klasickým jednokomorovým boxem – tam pohodlně uložíte namazaný rohlík či chléb a ještě třeba kus nějaké zeleniny či sušenku. Při výběru bude asi největší starost trefit se do vkusu vašeho potomka, protože uložit milovníkovi Spider-Mana svačinu do boxu s jednorožcem by byl asi velký průšvih.

Ale pokud připravujete dítěti větší svačiny, a navíc se snažíte o velkou pestrost v jídle, rozhodně zvažte nákup vícekomorového boxu. Do něj přehledně uložíte opravdu skoro všechno včetně drobného ovoce, jako jsou borůvky či maliny, svěží tam vydrží i nakrájené jablko, v bezpečí budou sušenky a podobně. Vše tam má své místo.

Lahvičky a lahve pro školáky

Pitný režim je důležitý i u dětí. A proto snad není dítě, které by do školy vyrazilo bez lahvičky s vodou. Ale jakou vybrat? Opět jde v prvé řadě o výběr materiálu. Sklo je sice šikovné na údržbu, ale všichni asi tušíte, že do školní tašky se nehodí. Střepy mezi učebnicemi, to není nic moc.

Pro větší školáky jsou asi ideální volbou lahve z nerezové oceli, které se dobře udržují, nápoje je neobarví a ani se v nich nedrží typický nepříjemný odér jako v těch plastových. Navíc některé fungují v podstatě jako termosky, takže udržují teplotu nápoje a studená zůstává studenou, teplá teplou. Mohou být ale těžší a mívají širší hrdlo, a nikoli pítko, takže malým dětem se hůř užívají. Ale určitě stojí za zvážení.

Ať se nám to líbí, nebo ne, obzvlášť u menších dětí je ideální volbou materiálu asi opět plast. Při výběru pozor na to, aby neobsahovala sloučeninu BPA (bisfenol A), která je zdraví škodlivá. Naprosto ideální jsou nejspíš tritanové lahve, což je odolný plast získávaný recyklací z rostlinných zdrojů.

Vychytávky pro gurmány

Svačinový box a lahev, to je základ, s nímž si váš potomek vystačí celý školní rok. Ale jestli milujete vychytávky všeho druhu, máte rádi něco extra, případně jste velcí cestovatelé a balíte obědy a svačiny na výlety či na rodinné akce, možná se vám bude hodit některá z následujících vychytávek. Ne že byste se bez nich neobešli, ale radost by vám udělat mohly.

Vyrobte si omyvatelný ubrousek na svačinu

Obyčejný kus bavlny se vmžiku změní v mnohokrát použitelný ubrousek, který najde své místo jak v lednici pro uložení zbytků jídla, tak v tašce školáka. Pořiďte si včelí vosk, zbytek potřebného určitě najdete doma. Postup krok po kroku najdete ve videu. Nastavte si žehličku na nejvyšší výkon, připravte látku a za pár minut máte hotovo:

Jak vyrobit omyvatelný ubrousek z bavlny a včelího vosku

Načítám