Hlavní obsah

Jak vybírat dětskou kosmetiku? Dbejte na testování, čtěte etikety a nebojte se CBD

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Neustále se opakujícím tématem všech rodičů novorozenců a batolat je - jaká kosmetika je pro ně nejvhodnější a čemu se vyhnout. Nebojte se doptávat, číst recenze a hlavně zkoumat složení. Poradíme vám, co má kvalitní krém pro malé děti obsahovat.

Článek

Dětská pokožka je velmi citlivá. Až do dospívání se vytváří kožní bariéra, která ji činí propustnější pro vnější vlivy. Je proto nezbytné vybrat vhodné produkty a znát složky, jimž se raději vyhnout. „Při výběru dětské kosmetiky je důležité zaměřit se na několik klíčových faktorů, jako je složení, certifikace, typ pleti a věk dítěte. Přednostně by kosmetika měla být hypoalergenní a dermatologicky testovaná,“ shrnuje doktor Jiří Skalický, který spolupracuje se značkou Epiderma.

Co hledat na obalu dětského výrobku

Základem je umět rozluštit etiketu. Čím delší seznam přísad, tím hůř. Řiďte se stejným pravidlem jako u obalů potravin: jednotlivé složky jsou řazeny od těch nejpočetnějších sestupně. Nejlepší je volit produkty s co nejkratším seznamem ingrediencí a také se nenechat napálit – zkontrolujte si, zda se hlavní složka nebo důležité účinné látky uvedené na obalu objevují v prvních 3 složkách na seznamu. Hledejte také upozornění uvádějící, že produkt je speciálně určen pro děti, a zkontrolujte, zda jsou přítomny štítky nebo zmínky jako bio, cosmos organic, dermatologicky ověřeno na citlivé pokožce nebo vhodné pro kojence nebo těhotné ženy.

Přísady, kterým se vyhnout
ParabenyJedná se o konzervační látky často používané v kosmetice, ale jsou považovány za rizikové.
AlkoholAčkoli se často používá jako konzervační prostředek, může dětskou pokožku příliš dráždit.
Sulfátové derivátyJedná se o pěnidla, která se často nacházejí v produktech osobní péče. Mohou dráždit citlivou dětskou pokožku.
Ropné derivátyMohou vytvářet umělou bariéru na kůži a narušovat její přirozenou funkci.
HliníkTato složka se často používá v deodorantech. Riziko představuje zejména pro kojící matky nebo dospělé, které jsou s dítětem ve styku kůže na kůži.
Esenciální olejePřestože jsou přírodní, některé esenciální oleje mohou být pro citlivou dětskou pokožku příliš silné, a proto by se měly používat opatrně.

Z drogerie, nebo lékárny?

Z drogerie, nebo lékárny? To je otázka, která pálí nejednoho rodiče. Je skutečně nutné utrácet za dermokosmetiku? „Ano, je. Bývá vyvinuta s ohledem na specifické potřeby citlivé nebo problematické pokožky. Je dermatologicky testována a často obsahuje méně dráždivých látek oproti kosmetice běžné. Výběr závisí na individuálních potřebách dítěte. Pro děti s normální pokožkou může být kvalitní drogerková kosmetika dostačující, ale u dětí s citlivou pokožkou je dermokosmetika lepší,“ míní doktor Skalický.

Výhody bio a přírodních produktů

Velkou neznámou jsou stále ještě kosmetické produkty označené nálepkou bio. Takové produkty by měly zaručit absenci pesticidů nebo chemických hnojiv. Proto podle nejnovějšího průzkumu trhu vybírá přes 60 % rodičů pro své děti právě kosmetiku přírodního původu, navíc ekologickou a udržitelnou, tedy většinou označenou jako bio. V kurzu je i ta s příměsí CBD. „Kanabidiol není pro dítě škodlivý, pokud je používán v malých množstvích v kvalitních, kontrolovaných produktech. V kosmetických přípravcích CBD nepůsobí psychoaktivně, ale má řadu prospěšných vlastností, jako jsou například protizánětlivé účinky, podpora hydratace a celkové zklidnění pokožky,“ vysvětluje Jiří Skalický.

Jak dlouho dětskou kosmetiku používat?

I když se kožní bariéra vyvíjí ještě během dospívání, striktní ve výběru kosmetiky tak dlouho být nemusíte. „Obecně se doporučuje používat výhradně dětskou kosmetiku přibližně do věku 3 let, protože pokožka dětí v tomto věku je stále velmi jemná a citlivá. Pak už je možné začít postupně používat produkty určené pro starší děti, nebo dokonce některé jemné produkty pro dospělé. Vždy ale s ohledem na citlivost pleti dítěte,“ uzavírá lékař Jiří Skalický.

Načítám