Hlavní obsah

Mají se děti o prázdninách učit? Dávejte si pozor, abyste jim s dobrým úmyslem neznechutili školu

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Na prázdniny se děti těší celý školní rok. Konečně mají pauzu od učení a příležitost k odpočinku. A rodiče? Ti si rádi oddechnou od brzkého vstávání a přípravy svačin. Ale mělo by se na školu úplně zapomenout a vůbec se neučit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Věnovat se během prázdnin opakování učiva, anebo na jakékoli studium zapomenout? Toto téma rodiče rozděluje. Jedni tvrdí, že by v červenci a srpnu měly být prázdniny se vším všudy a že by se procvičováním v dětech jen vzbuzoval stresúzkost. Druzí si zase myslí, že díky studiu (alespoň drobnému) nebudou v září školáci v šoku, až se vrátí do lavic. Co je tedy správně?

Záleží na věku dítěte

Je velký rozdíl, jestli toto dilema řešíte u potomka, jenž nastupuje na druhý stupeň a je už zvyklý na určitý systém, anebo u prvňáčka, který se před prázdninami teprve učil číst a psát. „Čím je dítě mladší, tím menší tlak unese. Větší děti zvládnou víc stresu, a tedy i zátěže. Rozhodně doporučuji slevit z nároků. Aby nezdivočely, nějaké hranice nastavte, ale nechte věci plynout,“ radí poradenská psycholožka a terapeutka Anastazie Meindl. Nezatěžujte potomky víc, než je nutné.

Během školního roku je na děti kladen velký tlak a nároky. Užít dětství by si měly hlavně o prázdninách. Věty jako „Měl by ses učit!“ slyší celý rok, říká psycholožka.

Učit se dá i zábavně a hrou

Zatímco je škola zavřená, mozková aktivita dětí se zpomaluje a v porovnání se školním rokem nefunguje „na plný plyn“. Stejně jako svaly potřebují i mozkové závity pravidelné cvičení. Studium udržuje mozek aktivní a umožňuje pak snadno navázat tam, kde se ve výuce před prázdninami skončilo. Má to ale i svá proti. „Jakýkoliv tlak vytváří odpor, to je základ fyziky. Je proto dobré dítěti nabídnout nějakou vzdělávací hru nebo soutěž – třeba kdo rychleji spočítá příklad, dostane nanuka,“ radí psycholožka.

Vyrobte si spolu s dětmi zdravé domácí nanuky bez formiček

Správný rytmus nechte na dětech

Děti se nemusejí o prázdninách intenzivně učit, jednoduchá cvičení na čtení nebo krátké matematické úlohy jsou dostačující. Striktní nemusíte být ani třeba v případě spánkového režimu. „Doporučuji nechat potomkům volnější režim, důvěřovat jejich tělu. Copak vy na dovolené vstáváte v šest ráno jako do práce? Děti jsou adaptabilnější a první týden v září si na pravidelný režim rychle zvyknou,“ ujišťuje expertka.

Netlačte na pilu a nebuďte negativní

Jen málokterý malý školák má vnitřní motivační faktory nastavené k radosti z učení. Nesnažte se ho k tomu nutit, neuspějete. „Dítě není hloupé. Ví, co ho v září čeká. Připravit by se měli hlavně rodiče, že to bude další kolotoč povinností a stresu, a na potomky to nepřenášet. Děti zvládnout víc, než si myslíte,“ vysvětluje Anastazie Meindl.

A dále doporučuje neříkat podobné věty jako: „Počkej, až začne škola, to bude zase hrůza…“ Neprogramujte je na negativní postoj. Děti se třeba těší na spolužáky a kroužky. „Ale rodiče mají ‚dar‘, že jim připomenou jen to negativní,“ upozorňuje odbornice. To pochopitelně vede ke stresu a ztrátě jakékoli motivace těšit se do školy.

Počkejte na konec srpna

Podle psycholožky je tedy nejlepší nechat ratolest občas něco napsat či vypočítat, ale víc se do školních povinností o prázdninách nepouštět. Mohlo by se stát, že by si dítě vůbec neodpočinulo a v září by se do třídy vracelo s pocitem vyhoření. „Doporučuji poslední týden v srpnu připravit aktovku, podívat se, co je potřeba dokoupit, vzít školáka, ať si sám vybere pomůcky, srovnat učebnice a lehce zopakovat základní učivo. Tím by to mělo začít i skončit,“ uzavírá Anastazie Meindl.

Načítám