Hlavní obsah

Drahé kroužky pro děti? Řekněte si o peníze zdravotní pojišťovně, obci nebo nadaci!

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Museli jste letos dětem omezit počet kroužků, protože zase podražily? Je dobré vědět, že vám s jejich placením může pomoci třeba vaše zdravotní pojišťovna, některé nadace nebo stát.

Článek

Za kroužky pro děti vydají rodiče více než 4 000 Kč za jedno pololetí. Ukázal to nedávný průzkum pro společnost Provident Financial, v němž pětina rodičů přiznala, že aby mohla zaplatit aktivity pro své děti, musí využít příspěvku od pojišťovny, nadace nebo požádají stát. Víte, kdo vám může přispět a kolik?

Jak pořídit kroužky levněji?

Příspěvky na úhradu mimoškolních aktivit nabízejí například obce a městské části. Je proto potřeba sledovat jejich webové stránky a aktivně se o tyto dotace zajímat. Jedná se o částku zhruba do 800 Kč na pololetí. Pomoc ale nabízejí i některé neziskové organizace,“ radí Petr Javůrek, finanční analytik Provident Financial.

Mezi organizace, které rodičům s placením mimoškolních aktivit pomohou, patří například Darujeme kroužky dětem, Nadační fond Pro život, Nadace Terezy Maxové, nebo Klub svobodných matek. Ale to rozhodně nejsou všechny možnosti.

Na kroužky vám může přispět i stát formou mimořádné okamžité pomoci, která patří mezi dávky v hmotné nouzi. Lze ji využít na školní pomůcky, ale i na pokrytí zájmových kroužků. O tuto mimořádnou pomoc může požádat rodič nezaopatřeného dítěte na Úřadu práce, ale musí tak udělat dřív, než za kroužek zaplatí.

Na pohybové aktivity přispívají i zdravotní pojišťovny, ale je dobré zapátrat také po zaměstnaneckých benefitech, které často pamatují na sportovní vyžití celé rodiny.

Levnější kroužky najdete mimo soukromý sektor, například v rámci Skautu, v domech dětí a mládeže, ve školách (včetně základních uměleckých) nebo sportovních klubech, které dotují městské části.

Ušetřit se dá také tím, že dětem předplatíte jen několik zkušebních hodin – dáte jim tak čas si danou aktivitu vyzkoušet a rozhodnout se, zda je baví. Pokud by tam měly chodit z donucení, nebudou to dobře investované peníze. „Na druhou stranu to nevzdávejte hned, někdy je potřeba pár týdnů, aby si dítě zvyklo,“ říká Kristýna Přibylová, zakladatelka profesionálních dětských tělocvičen Monkey's Gym.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Kroužky byste měli vybírat s dětmi a klidně jim dát i pár týdnů na rozmyšlenou, zda je budou bavitFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Příspěvky zdravotních pojišťoven na pohybovou aktivitu dětí

Každá zdravotní pojišťovna nabízí určitý příspěvek na pohybovou aktivitu dětí, tedy i na sportovní kroužky. Je ale třeba si důkladně pročíst podmínky, za kterých lze příspěvek čerpat. A kolik můžete dostat?

  • VZP (111) - 2 000 Kč pro děti do 1 roku na plavání kojenců či vaničkování, pro děti od 1 roku do 18 let pak na pravidelnou organizovanou pohybovou a zároveň sportovní aktivitu dlouhodobého charakteru.
  • ZPMV (211) - dětem do 18 let až 1 500 Kč na vybrané organizované sportovní a pohybové aktivity.
  • VOZP (201) -pojištěncům do 18 let 1000 Kč na pravidelné (nikoli jednorázové) mimoškolní i školní pohybové aktivity. 1000 Kč lze čerpat na ozdravné a sportovní pobyty.
  • ČPZP (205) - do 17 let až 1 500 Kč na organizované plavecké kurzy a sportovní kroužky.
  • RBP (213) - až 700 Kč na pohybové aktivity, 500 Kč na kurz plavání a prevenci obezity.
  • OZP (207) - děti do 18 let až 1000 Kč na předplatné, vstupenky na plavání, fitness, sportovní aktivity či na pohybové a sportovní kroužky.

Méně kroužků? Podle psychologů někdy pro děti lepší!

Někteří rodiče se pomocí kroužků snaží vyplnit dětem každý den na maximum, což může být hlavně pro menší školáky velmi vyčerpávající. „Je v pořádku, že existuje spousta zajímavých kroužků a rodiče chtějí děti maximálně rozvíjet. Doporučovala bych ale zařadit do týdenního plánu také dobu, kdy budou mít děti čas samy pro sebe, možná se budou i trochu nudit, což je bezesporu také důležité pro jejich rozvoj,“ uvádí psycholožka Kateřina Brikciová, která radí, aby rodiče nechali dítě vybrat nejen kroužky, ale i množství aktivit a zahrnuli do nich i volný čas.

Podobné je to i se sportovními kroužky. Podle odborníků stačí menším dětem dva do týdne, aby nebyly přetížené. „Je důležité, aby se dětem vštípilo, že pohyb je nedílnou součástí každého dne. A to je na rodičích – stačí ráno vyrazit do školy dřív, ale pěšky, výlety směřovat na hřiště, do lesa, parku, jezdit společně na kole nebo kolečkových bruslích. Zkrátka najít druh pohybu, který budete rádi dělat společně,“ radí Kristýna Přibylová, zakladatelka profesionálních dětských tělocvičen Monkey's Gym.

Načítám