Hlavní obsah

Kam poslat dítě: do státní, nebo soukromé školy? Výhody a nevýhody podle rodičů

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Jakou školu pro dítě vybrat, aby se tam těšilo a aby byly rozvíjeny jeho talenty a silné stránky? Tuto otázku si kladou mnozí rodiče. Zároveň je ale třeba zvážit mnoho dalších aspektů, rodinnou situaci apod. Najít ideální řešení pro všechny není snadné, protože do rozhodovacího procesu vstupuje mnoho proměnných.

Článek

Při výběru vhodné základní školy pro dítě je třeba zvážit velkou řadu aspektů: např. povahu dítěte, finanční situaci rodiny, vzdělávací program jednotlivých škol i možnosti rodičů děti do školy vozit apod.

Oslovili jsme rodiče, kteří se výběrem školy pro své dítě nebo děti intenzivně zabývali. Proč zvolili školu soukromou a proč jsou naopak spokojeni se školou státní?

Šárka Plocková je studijní a kariérová poradkyně a na webu EDUzín na základě svých zkušeností radí, kdy zvolit školu soukromou a kdy školu státní.

Kdy zvolit školu soukromou? Například když vám jde o konkrétní filosofii ve vzdělání, když má vaše dítě specifické (nejen) vzdělávací potřeby nebo když je pro vás důležitá výuka v cizím jazyce.

Kdy naopak zvolit školu státní (neplacenou)? Například když kladete důraz na místní komunitu, když vaše finanční situace nedovoluje investovat do školného nebo když vy sami máte ze školy trauma a chcete si to přes děti řešit.

Další výhody i nevýhody obou typů škol nám sdělila šestice žen:

Zuzana: Jeden syn ve státní, druhý v soukromé

Zuzany starší syn chodí do státní školy: „Je klidný, bezproblémový, jedničkář, má fajn učitelku,“ vysvětluje. Mladší syn nastoupil tamtéž, ale sedí mu spíše volnější přístup a „navíc dostal učitelku, se kterou jsme od začátku řešili různé konflikty, byla z mého pohledu pasivně agresivní,“ vzpomíná Zuzana. Rodiče našli alternativnější školu, kde se cítí jako partneři, jede se podle běžných osnov, ale mají menší třídy, jsou hodně venku, dělají projekty.

Nevýhodu státního vzdělávání vnímá v „loterii“, kdy můžete narazit na fantastickou učitelku i úplný opak. Ano, soukromé vzdělávání je pro bohatší lidi a není to zcela fér…

Lenka: Synové ve státní škole s programem Mensa

Oba synové Lenky chodí do státní školy a jsou ve třídě, která jede podle programu od Mensy Svět vzdělávání. „Platíme každý měsíc 1 600 Kč, děti dělaly přijímačky a každý den mají o hodinu navíc. Je jich maximálně 22 ve třídě, od první třídy mají angličtinu, logiku, osobní rozvoj, robotiku, připravují se na různé certifikáty apod.,“ nadšeně vyjmenovává Lenka. Sama je učitelka a je pro ni důležité, že synové „jsou mezi svými“, mezi bystrými dětmi, jejichž rodiče kladou na vzdělání důraz.

Foto: BalanceFormCreative, Shutterstock.com

Jednou z výhod soukromé školy je menší počet dětí ve třídách a individuální přístupFoto: BalanceFormCreative, Shutterstock.com

Kateřina: Do soukromé nás nevylosovali

Pro Kateřinu a jejího muže je vzdělání dětí prioritou a za důležité považují, že se pedagog věnuje dětem individuálně, učivo je předáváno zajímavou formou, ve škole se dbá na výuku cizích jazyků, dělají se projekty apod. Pečlivě proto vybrali soukromou základní školu, ale v době covidu se do ní losovalo a oni neměli štěstí.

„Dcera nastoupila na státní školu, kde bylo 30 dětí ve třídě, a ač se paní učitelka snažila, tempo a výuku to ovlivnilo. Škola navíc odmítala jakékoli novinky a změny, cítila jsem tam jistou nadřazenost,“ vysvětluje Kateřina, proč nakonec dcera přešla na jinou školu. Ta je také stání, ale je zde viditelný posun v komunikaci a paní učitelka myslí i na rychlejší děti.

Klára: Pro školu jsme partnerem

Prioritou Kláry a jejího manžela bylo, aby děti chodily do školy s radostí a nebyly znechucené z tlaku, který je častý ve státních školách. Aktuálně chodí dcery do soukromé školy, jejíž hlavní misí je objevování: „Líbí se mi i přístup k novým technologiím, např. IT technice nebo AI, grafickým systémům, prezentaci projektů apod.“

U státních škol vnímá jako nevýhodu velké množství dětí ve třídě a důraz na memorování. U soukromé školy zase spatřuje nevýhodu v návaznosti základních škol na střední školy, kdy děti stejně musí projít Cermat testy a memorování se nevyhnou.

Michaela: Držíme dceru při zemi

Pro Michaelu a jejího muže byla důležitá spádovost, aby dcera měla kontakt s vrstevníky i po škole. „Rozprchnutí auty od soukromých škol pro nás není,“ říká. Škola na maloměstě měla skvělou pověst a speciální třídu, kde se doplácí za nadstandardní výuku angličtiny a vědy a menší kolektiv. „Jedná se o kompromis mezi státní a soukromou školou,“ chválí si systém Michaela.

„V soukromé škole se možná lépe rozvíjí kritické myšlení, mediální gramotnost, schopnost prezentace či kulturologie,“ dodává a říká, že rádi zainvestují do „školy na zkušenou“ v zahraničí.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

O tom, že skvělou učitelku, díky které se děti do školy těší, lze najít i na škole státní, není pochybFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Kamila: Prioritu vidím v angličtině

Kamila a její manžel zvolili nejdříve pro oba syny školu, která nabízí jak výuku, tak ostatní program, v českém i anglickém jazyce. „Později se rozhodovalo i podle osobního zaměření, sportů…,“ vysvětluje, proč pak syn od šestého ročníku nastoupil na sportovní školu.

Výhodu soukromého vzdělání vidí v menším počtu žáků ve třídě i angličtinu, která se stane přirozenou. Ale menší počet žáků nemusí podle ní všem vyhovovat, někteří rodiče bývají navíc přehnaně ochranářští a mají pocit, že vše musí být podle nich, jsou přece platící klienti.

„Kolem dětí se může vytvořit společenská bublina, kdy nepoznají reálný svět se všemi jeho útrapami. V různorodém prostředí se přece jen víc otrkají.“

Načítám