Hlavní obsah

Jak zabavit děti v autě či letadle? Tipy, jak udělat z cesty na dovolenou dobrodružství

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Zasloužené volno a odpočinek, na které se už dlouho těšíte, může kazit vidina zdánlivě nekonečné cesty autem či letadlem. A každý rodič dobře ví, že s dětmi to může být velká výzva a doslova o nervy. Věčná otázka „kdy už tam budeme“ se střídá s kňouráním, žádostmi o svačinku, limonádu a samozřejmě nesmí chybět výhrůžky čuráním, nejlépe co čtvrthodinu. Máme pár jednoduchých tipů a rad, které by se vám mohly hodit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Neklesejte na mysli a nebojte se už předem, cesta na dovolenou s dětmi nemusí být jeden velký horor. Poradíme, jak se je šikovně pokusit zabavit a zaměstnat, aby neměly čas a prostor na nudu a lelkování, což neodvratně vede k problému. Znuděné a otrávené dítě je v autě doslova pohroma, rodinná pohoda pak může vzít rychlostí blesku za své.

Úkoly na cestu

Věnujte přípravám trochu času a nachystejte si včas seznam úkolů, které mohou děti během cesty plnit, vymýšlet či hledat. Přizpůsobte je samozřejmě právě vaší cestě a konkrétnímu dopravnímu prostředku. Nechte je hledat osoby, zvířata, zásahová či nákladní vozidla, barvy, moře, jídlo a různé věci, které na cestě rozhodně potkáte, a škrtejte je na obrázkovém či psaném seznamu.

Slovní hříčky

Prověřené, spolehlivé a stále velmi vděčné jsou nejrůznější hry, ke kterým vůbec nic nepotřebujete. Začít můžete kdykoli a kdekoli. Naprostou klasikou je po generace oblíbený slovní fotbal, u kterého si děti procvičí slovní zásobu, nebo třeba hra „Kdo jsem?“, která spočívá v hádání toho, na jakou postavu nebo zvíře dotyčný myslí. Kromě rozvíjení dětské fantazie jde také o skvělou aktivitu na rozvoj řeči. Fajn zábavou je rovněž hádat barvy aut, kdo první zahlédne červené, šedé a podobně, můžete si zahrát i pantomimu.

Tablet není nepřítel

Řešení, ke kterému se většina rodičů přiklání, až když jde do tuhého. Několikahodinová cesta na dovolenou s neklidným dítětem často právě přesně takové zažehnání krize vyžaduje. Ještě před tím, než vyjedete, stáhněte oblíbené pohádky, písničky, pro starší také hry, které nejen zabaví, ale ideálně i vzdělají. Tablet je ideální i pro výuková videa – počítání, slovní zásoba, angličtina…

Foto: Parfenish_579, Shutterstock.com

Během dlouhé a únavné cesty autem nemusí být tablet s pohádkami nepřítelFoto: Parfenish_579, Shutterstock.com

Kreslicí tabulka

Že není kreslení za jízdy úplně ideální? Na papír možná ne, pokud ale ratolesti vybavíte kreslicí tabulí, můžete si být jisti, že se vám vašeho malého umělce podaří zabavit na dlouho. Vybírat můžete z různých druhů, oblíbené jsou zejména magnetické či LCD tabule, u kterých nehrozí žádný nepořádek, nebo stírací tabulky na fixy. K magnetické tabuli navíc můžete pořídit číslice a písmena.

Cestovní sady her

Připravte se včas. V obchodech najdete širokou škálu atraktivních zábavných cestovních sad pro děti, které jsou navrženy tak, aby byly snadno přenosné a zároveň ideálně přizpůsobené dětským rukám. Tyto sady her nebo tvoření lze jednoduše rozložit a hned použít, což dětem umožňuje pohodlné hraní kdykoli a kdekoli.

Audioknihy

Doma možná každý večer před spaním čtete knížky, které dítě by tyto chvilky s mámou či tátou nemilovalo. Na cestách jsou skvělou volbou a pomocníkem audioknihy. Vybírat dnes již můžete z opravdu pestré nabídky pro všechny věkové kategorie dětí, od říkadel a pohádek po dobrodružné romány i sci-fi.

Foto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Zkuste dětem stáhnout jejich oblíbené knížky v audio verziFoto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Pohádky nezklamou

Vyprávějte a vymýšlejte pohádky, děti se mohou přidat a doplňovat vás, vytvoříte si tak originální vlastní příběhy, u kterých se dost možná hodně nasmějete. Nebo můžete pohádkové postavy i příběhy společně kreslit.

Samolepky a je klid

Nalepování samolepek je zábavná aktivita, která osloví i nejmenší děti. „Přispívá k rozvoji jemné motoriky. Děti mohou samolepky aplikovat na čistý papír, což podporuje jejich kreativitu a schopnost plánovat, nebo mohou využít speciální knihy s předtištěnými motivy a scénami. Tyto knihy jsou speciálně navržené tak, aby dětem umožnily snadněji a přesněji umisťovat samolepky, což napomáhá k lepší koordinaci rukou a očí a zlepšuje schopnost soustředění,“ říká Jana Vyhlídalová ze společnosti Kidtown.cz.

Zásoba jídla po ruce

Jídlo funguje snad na všechny. Sbalte velkou zásobu nejrůznějších svačinek a dobrot, které budou ratolesti po cestě průběžně zabavovat i zasycovat. Najedené dítě, příjemnější dítě! Se svačinkami si doma pohrajte, vykrájejte třeba ze zeleniny zvířátka nebo kytičky. A vezměte s sebou i něco, co ratolesti ještě neznají, případně dobrůtky, které jim nepovolujete příliš často.

Načítám