Hlavní obsah

Trampolína na zahradě. Dvě děti jsou maximum - a bez žvýkačky. Pozor na nosnost i materiál

Foto: Kozub Vasyl, Shutterstock.com

Foto: Kozub Vasyl, Shutterstock.com

Venkovní trampolíny jsou oblíbenou zábavou dětí snad v každém věku. A co si budeme povídat, mnohdy si na nich rádi zadovádí i dospěláci. Poradíme, jak vybrat kvalitní a bezpečnou, na co dávat pozor a jak předcházet nepříjemným úrazům a nehodám.

Článek

Odrazit se, vyskočit, letět vzduchem, vyzkoušet si kotoul nebo salto, nadšení a opojení… Po pořádně velké trampolíně na dvorku nebo zahradě touží téměř každé dítě. Jde o zábavu, která spoustu nadšenců pohltí na celé odpoledne, navíc je to skvělá všestranná pohybová aktivita. A pohyb je u dětí důležité podporovat. Pokud ještě s pořízením váháte, tápete při výběru a nevíte, na co dbát, aby byly děti v bezpečí, čtěte dále.

Skákání posiluje tělo a zlepšuje koordinaci

Skákání na trampolíně je zdraví prospěšný pohyb, který zpevňuje a posiluje svaly celého těla, zlepšuje koordinaci a rovnováhu. Aby ale bylo zároveň i bezpečné, vyžaduje velkou opatrnost a dodržování důležitých bezpečnostních pravidel, jelikož právě tahle zábava patří z dětských her k těm vůbec nejrizikovějším. Mezi nejčastější úrazy z trampolín, se kterými se setkávají lékaři v ambulancích a na pohotovostech, patří zlomeniny končetin (zejména zápěstí, předloktí a kotníků), otřesy mozku, zlomené nosy i ošklivé spáleniny.

Pravidla bezpečnosti na trampolíně

Děti, které si jdou zaskákat na trampolíně, musí znát, a především důsledně dodržovat, některá zásadní pravidla. Ta by jim měli vysvětlit rodiče. Opatrnosti je třeba zvláště u mladších dětí, které ještě nemají zcela vyvinutou koordinaci pohybů a motoriku. Především platí zásada číslo jedna – vždy za sebou zavřít ochrannou síť, aby nedošlo k tomu, že někdo z trampolíny vypadne.

„Další zásada zní: nikdy se neleze pod trampolínu. Ani když tam spadne míč, ten se musí vytáhnout třeba klackem. Pokud by totiž ve chvíli, kdy je někdo pod trampolínou, začal někdo další na ní skákat, může to mít fatální následky,“ upozorňuje Štěpánka Štrougalová z dětského centra Baby Club Juklík, která je sama maminkou čtyř dětí. Připomíná, že dozor dospělých je namístě. Na rodičích dále je, aby dohlédli na to, že dítě nejde skákat na trampolínu se žvýkačkou nebo bonbonem v puse (hrozí zadušení), malér může způsobit také řetízek na krku, míč, tvrdá hračka nebo třeba i sluneční brýle.

Foto: Afanasiev Andrii, Shutterstock.com

Nejjistější je nechat na trampolíně skákat jen jedno dítěFoto: Afanasiev Andrii, Shutterstock.com

Maximum jsou dvě děti současně

Nejjistější je, nechat vždy skákat pouze jedno dítě – nejvíce úrazů totiž vzniká, když do sebe děti při skákání narazí, často si takhle například navzájem vyrazí zub. Přitom je často vidět na trampolíně hrozen třeba sedmi dětí, přičemž doporučení hovoří o maximálně dvou skokanech současně. A i to s velkou ostražitostí. „Je vždy lepší, když je na trampolíně méně dětí, ideálně dvě a stejného věku. To bych zdůraznila. Určitě ohlídejte, aby nedošlo k situaci, kdy batole leží na trampolíně a okolo něj skáčou starší kamarádi. To je pak skoro jisté, že to nedopadne dobře,“ říká zkušená lektorka z dětských tělocvičen Monkey's Gym a maminka tří dětí Kristýna Přibylová a dodává:

„Děti důsledně naučte slézat z trampolíny po schůdkách či žebříčku. Nenechávejte je skákat rovnou dolů na zem. Po skákání na měkkém povrchu totiž mají v nohách jiný cit a dopad na tvrdou zem by je mohl zaskočit nepřipravené na takový náraz a vést také k úrazu.“

Jak má vypadat bezpečná trampolína

Jestliže zvažujete nákup trampolíny, nehledejte jen na internetu, ale zajděte se podívat do kamenného obchodu. Vybírejte mezi výrobky od renomovaných a prověřených výrobců, nesnažte se ušetřit za každou cenu, zde to není namístě.

  • Pokud jde o rozměr trampolíny, jste samozřejmě limitováni prostorem, který máte doma na zahradě k dispozici. Odborníci doporučují mít vždy alespoň jeden metr volného prostoru po obvodu trampolíny.
  • Důležitým parametrem je též maximální nosnost trampolíny a samozřejmě materiály, ze kterých je vyrobena. Zaměřte se na tloušťku a kvalitu tyčí i celé nosné konstrukce a odolnost jednotlivých částí, zejména skákací plochy.
  • Samozřejmostí by měla být vnitřní ochranná síť po obvodu celé trampolíny, která musí doléhat až ke skákací ploše, chybět by nemělo polstrování na pružinách i tyčích.
  • Trampolína by měla splňovat přísné bezpečnostní normy a měla by být vybavena příslušnými certifikáty kvality.

Načítám