Hlavní obsah

Pes na pracovišti? Podle Ladislava Špačka tam nemá co dělat! Praxe je ale jiná a musíte se umět dohodnout

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Dog friendly office je v poslední době oblíbený benefit rozšířený v řadě firem. Zaměstnavatelé na něj lákají nové zaměstnance, a tak se po kancelářích prohánějí psi jako po louce. Ne vždy to je ale všem kolegům příjemné. Patří čtyřnohý parťák na pracoviště? Odborník na etiketu Ladislav Špaček má jasno.

Článek

Pejsek na pracovišti – to může být pro paničku či páníčka splněný sen. Pořídili si ho, protože mají psy rádi, jejich mazlíček jim přináší radost a chtějí ho mít po svém boku. Tím, že ho s sebou berou do práce, je jejich chlupáč neustále pod kontrolou a mohou si být jistí, že doma nestrádá nebo z nudy nedevastuje obydlí. Jenže – ne všichni kolegové to vidí stejně, a existují dokonce ti, kterým to může hodně vadit.

Snášet v práci psa může být těžké

„Kolegyně vodí do práce psa, který je nevychovaný a neustále šmejdí po celé velké kanceláři a u toho převrhne všechny koše. Dost mě to ruší a nemůžu se pořádně soustředit na práci,“ stěžuje si Alena z Prahy. A svůj názor na to má i odborník na etiketu Ladislav Špaček: „Není důvod, proč by na pracovišti firmy nebo úřadu měla pobíhat zvířata. Absolutně to nemá opodstatnění. Nikdo nemá povinnost snášet psa na pracovišti – od majitelů zvířat to je neohleduplné.“

Ohleduplnost na prvním místě

Před zavedením dog friendly pracoviště je namístě zjistit, jestli někdo ze stávajících zaměstnanců netrpí alergií na zvířecí srst nebo fobií ze psů. Pokud kolega trvá na tom, že by se v přítomnosti pejska necítil bezpečně nebo by mu to způsobilo zdravotní potíže, je to z hlediska slušného chování a dobrých vztahů na pracovišti potřeba respektovat. „Mluví se pořád jen o psech, ale někteří zaměstnanci mohou mít jako domácího miláčka hada, pak by měli mít stejný nárok si ho brát s sebou do práce. Mohli by kolegy ujistit, že jim had neublíží, jako to dělají majitelé psů,“ říká s nadsázkou Ladislav Špaček.

Vhodná pravidla dog friendly pracoviště

  • Dohodnout se s kolegy, zda je možné do práce přivést psa.
  • Stanovit, kde se v rámci pracoviště mohou psi pohybovat.
  • Určit počet psů v jedné kanceláři.
  • Je-li na pracovišti víc pejskařů, vytvořit psí kalendář.

Pes v práci – víc pohybu během dne

Milovníci psů mají za to, že přítomnost jejich čtyřnohého kamaráda v kanceláři jim ulehčuje plánování společného dne. „V práci ho nakrmím a pak spolu trávíme společné aktivity, aniž bych pro něj musela domů na druhý konec města,“ tvrdí majitelka psa Jana. Podle ní je přínosné i to, že musí jít mazlíčka vyvenčit a tím vlastně „vyvenčí“ i sebe. „Mám sedavé zaměstnání a alespoň se během dne protáhnu, odpočinu si a vyčistím si hlavu.“

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Pejskové v práci? Lidé je rádi vidí, ale rozhodně ne všichni. Někoho ruší, jiný se psů bojí a další má alergii na jejich srstFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Zpříjemnění práce, nebo vyrušení?

Existují výzkumy, že přítomnost psů na pracovišti zlepšuje náladu, a dokonce zvyšuje produktivitu práce. Řada lidí však může časté psí návštěvy vnímat jako nevítané odvádění pozornosti od pracovních činností. „Pes neposiluje pracovní výkon, naopak, rozptyluje a vyžaduje péči. Je mnoho lidí, kteří lásku ke zvířatům nesdílejí, otravuje je jejich štěkání nebo obtěžování,“ tvrdí Ladislav Špaček. Dobrým řešením tohoto problému může pak být třeba zavedení určitých dnů v týdnu, kdy lze pejska do práce vzít, maximální počet mazlíčků na pracovišti nebo vytyčení zón, kde se může hafan pohybovat.

Pes nesmí být atrakce po kolegy

Chlupáč by neměl vyžadovat pozornost, a to ani páníčkovu – a už vůbec ne ostatních. Zároveň by se neměl stát atrakcí či „živým maskotem“. Není dobré, aby ho kolegové neustále hladili, popřípadě něčím cpali. Měli by respektovat jeho prostor a odpočinek! Pes by měl po většinu dne odpočívat, proto má získat tuto možnost i v kanceláři. Vhodným řešením je naučit psa na klec, která se pro něj stane jakýmsi útočištěm. Jejím účelem totiž není psa udržet uvnitř, ale ostatní mimo klec, aby měl „čtyřnohý kolega“ svůj klid.

Dog friendly neznamená jen vstup povolen

Majitel psa by měl zase dbát na to, aby jeho čtyřnohý miláček kolegy neustále nevyrušoval a neloudil, když si otevřou krabičku s jídlem. Uklízení bobků v okolí pracoviště je samozřejmé. Ideální je, má-li nějaká pravidla nastavená i samotný zaměstnavatel. Pojem dog friendly by totiž neměl označovat jen to, že má chlupáč povolen vstup. Zároveň má být majitel psa plně zodpovědný za jeho chování. Nicméně když vás na pracovišti pokouše kolegův pes, pak je to pracovní úraz a prvotní odpovědnost nese zaměstnavatel.

Načítám