Hlavní obsah

Kam se psem o dovolené, aniž by byl vystaven nepohodlí a stresu? Možností je populární petsitting

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Navzdory rostoucímu počtu míst, kam si můžeme vzít svého milovaného domácího mazlíčka s sebou, se mnoho majitelů stále potýká s problémem najít pro něj hlídání během dlouhodobé nepřítomnosti. Stále více využívané jsou petsittingové služby, které nabízejí více možností, jak se o pejska postarat i vzhledem k jeho potřebám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ne vždy můžeme mazlíčky brát na cesty s sebou, jelikož to představuje nejen logistický problém, ale také stresující a nepříjemný zážitek pro zvíře, zvláště pak přeprava leteckou dopravou.

„Cestování v zavazadlovém prostoru letadla může být pro psy extrémně stresující. Kombinace odloučení od jejich majitelů s neznámým, tmavým, hlučným prostředím může mít za následky značná zdravotní rizika. Teplotní výkyvy v nákladovém prostoru mohou být extrémní, s potenciálně nebezpečnou zimou nebo horkem. Rizika dále zvyšuje absence řádného větrání,“ říká Olga Pietruszewska, certifikovaná psí behavioristka a zoopsycholožka petsittingové služby Petsy.

Žádný stres o dovolené

Z psychologického hlediska může tato zkušenost vést k dlouhodobým problémům s chováním, jako je zvýšená úzkost, strach a nedůvěra k cestování nebo uzavřeným prostorám. U některých psů se toto trauma může projevit destruktivním chováním, agresivitou nebo silnými stresovými reakcemi.

Co tedy můžete se svým čtyřnohým přítelem udělat, abyste mu zajistili bezpečnou a spolehlivou péči po dobu vaší dovolené? Čím dál více oblíbené se stávají petsittingové služby. Jedná se o individuální hlídání vašeho psího kamaráda.

„Každý pes je jedinečný, má odlišnou osobnost, zdravotní požadavky a cítí se pohodlně v jiných podmínkách. Na rozdíl od psích hotelů, kde jsou psi obvykle v institucionalizovaném prostředí s mnoha dalšími zvířaty, poskytují petsitteři pohodlnější a domácí prostředí, které snižuje stres a úzkost. Další klíčovou výhodou je možnost pečlivě sledovat zdraví a chování psa,“ dodává zoopsycholožka Olga Pietruszewska.

Petsitting čili individuální přístup je důležitý například pro starší psy, kteří mají často specifické zdravotní potíže a s tím spojené potřeby. Mohou mít problémy s pohyblivostí nebo potřebují klidné prostředí k odpočinku. Je vhodný a prospívá také bojácným nebo úzkostným psům. Tito psi mohou být v novém nebo chaotickém prostředí snadno zahlceni vjemy a stresem. Stejně tak i psi, kteří prožili trauma nebo mají problémy s chováním. Ti potřebují trpělivého a chápavého petsittera, který jim poskytne soustavnou a citlivou péči.

Foto: Petsy

Olga Pietruszewska, psí behavioristka a zoopsycholožkaFoto: Petsy

Petsitting čili domácí alternativa k psímu hotelu

Petsitting je služba poskytovaná prověřenými osobami, které mají rády zvířata a mají prostor se o ně starat. Někteří petsitteři se zajímají o profesionální výcvik psů a často vlastní různé certifikáty. Jejich největší předností jsou však zkušenosti s prací s nejrůznějšími zvířaty, náklonnost ke čtyřnohým mazlíčkům a možnost ubytovat psa nebo kočku u sebe doma.

Budete-li se domlouvat na spolupráci s petsitterem, můžete si vybrat z několika služeb:

  • Hlídání spojené s ubytováním zvířete v domácnosti petsittera (24hodinové hlídání)
  • Venčení psa
  • Návštěva mazlíčka u něj doma v době nepřítomnosti majitele

V České republice si lze služby profesionálních petsitterů objednat prostřednictvím platformy Petsy, kterou již využilo více než 30 000 uživatelů a jež už několik měsíců působí také v Praze, Brně, Ostravě a Plzni.

Zůstat doma ve svém prostředí vyhovuje například psům s teritoriálním chováním. Ve vlastním domě se cítí bezpečněji a jistěji, protože znají prostředí a mohou si udržovat pocit teritoria. Také to může být vítaná možnost pro psy, kteří se zotavují po operaci nebo mají specifické zdravotní problémy, které jim ztěžují cestování. Kontinuita péče a minimální narušení pomáhají v procesu jejich zotavování. Může to být i nejlepší možnost pro psy se separační úzkostí. Většinou je nejlepším přístupem sjednat službu hlídání zvířat „stay-in“, kdy opatrovník zůstává u psa doma nebo pes u opatrovníka.

Celkově lze říci, že individuální přístup je přínosem pro každého psa, který má specifické potřeby, ať už fyzické nebo emocionální. Zajišťuje, že jsou splněny jedinečné požadavky psa, což podporuje jeho celkovou pohodu.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

  • Olga Pietruszewska je certifikovanou psí behavioristkou a zoopsycholožkou. Ve svém volném čase se věnuje petsittingu pro Petsy. Při práci se psy používá výhradně pozitivní metody - nejdůležitější je pro ni motivace a emoce psa a budování vztahu založeného na důvěře.

Načítám