Hlavní obsah

Odjíždíte na dovolenou? Zajistěte svému mazlíčkovi tu nejlepší péči! Pomůžou známí nebo hotel

Foto: Reshetnikov_art, Shutterstock.com

Foto: Reshetnikov_art, Shutterstock.com

Letní prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i čas dovolených. Pokud se jej rozhodnete trávit mimo domov, musíte většinou řešit, co s domácími mazlíčky. Na výběr máte hned několik možností, a tak podle druhu zvířátka a jeho povahy najděte tu pravou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mazlíčci jsou součástí rodiny, proto je častokrát bereme s sebou i na dovolenou. Je ale spousta případů, kdy to jednoduše nejde – ať už pro jejich dobro, nebo kvůli přílišným komplikacím pro vás. Pokud se své dovolené nechcete vzdát, nezbývá než vymyslet, kdo a jak se bude o zvířátko starat.

Než se pro některou možnost rozhodnete, berte v potaz psychický i zdravotní stav vašeho miláčka a také všechny potřeby daného druhu - například papoušci bývají konzervativní a špatně snáší změny, domácí kočky zvyklé být v jednom bytě se zas většinou těžce adaptují na nové prostředí.

Hlídání u známého

Ideální je, když vám zvířátko pohlídá někdo, kdo ho zná. Nejenže ho můžete snadno kdykoli na dálku zkontrolovat, ale váš mazlíček bude mít v neznámém prostředí někoho, na koho je zvyklý, a to mu pomůže čas bez vás lépe překonat. Stejně tak mu zabalte oblíbené hračky, pelíšek nebo třeba v případě papoušků a hlodavců celou klec s veškerým vybavením. Nezapomeňte ani na oblíbené krmivo a pamlsky – předejdete tak možným problémům v podobě zažívacích potíží nebo odmítání jídla.

Nezapomeňte se předem dohodnout, jaké podmínky a péči zvířátko potřebuje a zda mu je váš známý dokáže poskytnout. Předejdete tak situacím, kdy třeba váš králíček, který je zvyklý přes den na volný výběh, bude celý týden strádat zavřený v kleci, protože v dočasném domově se bojí o nové koberce.

Foto: Ladanifer, Shutterstock.com

Ideální je, pokud se o vaše miláčky postará někdo známý přímo u vás domaFoto: Ladanifer, Shutterstock.com

Hlídání u vás doma

Toto řešení bývá pro zvířátka nejlepší. Nemusí měnit prostředí a absolvovat cestu, kterou (kromě psů) většina mazlíčků špatně snáší. Pokud najdete někoho, kdo se k vám na potřebný čas přestěhuje, máte vyhráno. Méně náročným mazlíčkům, jako jsou třeba křečci nebo rybičky, může stačit pravidelná návštěva s podáním krmení a vody. Především v horkých dnech ale myslete na to, že akvárium nebo klec nesmíte nechat třeba na okně, ale vždy na přistíněném, ale dostatečně světlém místě. Nikdy zvířátko nenechávejte několik dnů samotné, i pokud se jedná třeba jen o rybičky. Vždy se dohodněte s někým známým, kdo ho půjde alespoň jednou za dva dny zkontrolovat a ujistit se, že je vše v pořádku. Může tak včas odhalit komplikace, jako je vyteklé akvárium, nefunkční filtr nebo třeba zaběhlý křeček.

Hotely

V dnešní době existuje spousta hotelů pro psy, kočky, a dokonce i hlodavce. Existují také ti, kdo hlídání za úplatu nabízí u sebe doma. Vždy si prověřte, jaké má dané místo nebo člověk hodnocení a nedávejte zvířátko neprověřeným lidem. Výhodou psích hotelů je, že tam váš mazlíček najde kamarády, a navíc má v případě nehody nebo zdravotních obtíží zaručenou rychlou pomoc. Jedinci, kteří pejsky hlídají, zase mívají jen jednoho až dva psy najednou, takže se jim dostane daleko větší lidské pozornosti.

Další výhodou hotelů je také to, že se většinou dokážou přizpůsobit konkrétnímu psu, a tak není problém třeba hárání, nemoc, nebo dokonce agrese. Vždy o stavu pejska a jeho problémech informujte předem, a je-li to možné, jeďte se do hotelu ještě před dovolenou podívat.

  • Tip: Máte pejska z chovné stanice nebo útulku? Zkuste se s hlídáním obrátit na ně! Nezřídka svým bývalým svěřencům rádi pomůžou, a pejsek tak bude ve známém prostředí s kamarády.

Načítám