Hlavní obsah

Vezměte s sebou na dovolenou svého mazlíčka! Co je třeba vědět předem a co sbalit

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Čas letních dovolených už je v plném proudu a s nimi přichází komplikace v podobě mazlíčků. Nemáte je kam dát? Vezměte je s sebou!

Článek

Mazlíčci jsou součást rodiny, a tak je často bereme s sebou i na společné chvilky u moře, jezera nebo třeba na horách. Právě v době dovolených musíme zvažovat, zda mazlíčka dát na hlídání známým, do hotelu nebo ho vzít raději s sebou.

Každý pes i kočka jsou jiní, a tak někteří mohou cestování milovat, zatímco pro ty druhé to může představovat velký stres. Pořádně si proto promyslete, zda je pro ně vámi vymyšlená dovolená vhodná a zda ji případně nepozměnit. Myslete na to, jak dlouhá cesta vás čeká, a berte ohled také na zdravotní stav a věk vašeho mazlíčka. Pokud navíc jedete do zahraničí, budete muset řešit dopravu a podmínky po vstup do dané země.

Vlakem, autem nebo letadlem

Nejsnazší doprava je vlastním autem, a to především proto, že můžete dělat pauzy pro občerstvení sebe i mazlíčka. Důležité je myslet na bezpečnost, a tak psovi nebo kočce pořiďte kvalitní bezpečnostní prvky (ideálně klec do kufru auta, která při případné dopravní nehodě ochrání vás i mazlíčka).

Každý vlakový a autobusový dopravce má svá specifika, co se dopravy mazlíčků a její ceny týká. Například ve vlacích častokrát nemusíte platit za mazlíčka, je-li na zemi v přepravce. Zjistěte si proto vždy předem podmínky, za kterých může mazlíček s daným přepravcem cestovat a kolik vás to bube stát.

Letecká přeprava mazlíčků bývá dost komplikovaná a také letecké společnosti mívají každá jiná pravidla. Aerolinek, ve kterých mohou psi a kočky cestovat se svým pánem na klíně, bohužel mnoho není, a tak předem počítejte s tím, že budou muset cestovat v zavazadlovém prostoru nebo v lepším případě v přepravce v kabině. Letecká doprava mazlíčků bývá dost nákladná a velmi stresující, proto pokud jedete pouze na dvoutýdenní dovolenou, zkuste se raději spolehnout na hlídání.

Co sbalit

Nezapomeňte pro svého mazlíčka na cestu zabalit dostatek vody. Může se stát, že se k vodě po cestě dostane až za několik hodin, takže je dobré mít ji po ruce i během samotné cesty.

„Ideální je mít všude s sebou na cestách cestovní láhev na pití pro psy, cestovní skládací misku, ale i chladicí podložku a pro menší plemena i vestu či chladicí šátek. Vhodné jsou i rychleschnoucí ručníky, které pomohou při ochlazování psa,“ uvádí Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka.

Existují například speciální lahve, které mají nálevku, z níž může mazlíček pohodlně pít i za jízdy, a přebytečná voda pak vteče zpět do lahve.

Důležité je také v dostatečném množství zabalit krmivo, na které je mazlíček zvyklý. Může se totiž stát, že v cílové destinaci nebudou mít stejný typ nebo značku, což může zvířeti způsobit zažívací potíže, které vaši společnou dovolenou značně zkomplikují.

Změna prostředí může být pro některá zvířata stresující, proto jim to zkuste ulehčit vlastním pelíškem, dekou nebo třeba oblíbenou hračkou.

Nezapomeňte na pas

Hlavní položkou při cestování s mazlíčkem je jeho pas zvířete v zájmovém chovu, ve kterém má vyznačena všechna očkování. Právě na požadovaná očkování páníčkové často zapomínají, a tak je může čekat nemilé překvapení v podobě zákazu vstupu do země. Vždy si předem zjistěte, jaká očkování vyžaduje přepravce a každá země, jejíž hranice překročíte.

Načítám