Článek
01.
Začněte marinádou. Do dvou lžic oleje dejte anglickou hořčici a brandy, přidejte čerstvě namletý pepř a nasekanou snítku rozmarýnu, vše smíchejte. Hovězí maso (nízký roštěnec) hojně osolte po celém povrchu, potřete ho polovinou marinády a nechte přes noc odpočívat v lednici. Zbytek marinády budete potřebovat později.
02.
Na pánvi zprudka opečte namarinované maso ze všech stran, aby se tzv. zatáhlo. Troubu předehřejte na 140 stupňů.
03.
Maso po celém povrchu potřete druhou polovinou marinády. Na dno pekáče poklaďte zbylé snítky rozmarýnu a na něj položte maso, které lehce podlijte. Dejte ho do trouby péct asi na 60 až 90 minut. Po hodině pečení zkontrolujte teploměrem na maso, jakou má maso uvnitř teplotu. Ideální teplota hotového roastbeefu je asi 60 stupňů.
04.
Poté maso nechte ve vypnuté otevřené troubě dojít. Brzkým zakrojením by z masa vytekla šťáva, je třeba ho nechat odstát. Roastbeef podávejte vždy nakrájený na co nejtenčí plátky.
05.
Nyní je čas na pepřovou omáčku. Do pánve dejte rozehřát máslo. Do něho dejte krátce zpěnit zelený pepř bez nálevu a dijonskou hořčici, následně přidejte trošku suchého bílého vína. Nechte vyvařit alkohol a pak do pánve nalijte smetanu ke šlehání. Omáčku vařte do zhoustnutí a nakonec ji dle chuti dosolte.
Roastbeef podávejte přelitý pepřovou omáčkou a jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši nebo bílou bagetku
A co zkusit jemné hovězí po burgunsku z kravího krku?