Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rizoto, jak ho ještě neznáte? Zapomeňte na rýži a uvařte ho ze slunečnicových semínek. Prospějí vám!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 ks mrkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 svazek ředkviček
Článek

Postup

01.

Slunečnicová semínka namočte do studené vody a nechte je přes noc odpočívat.

02.

Druhý den je sceďte, oddělte třetinu, tu doplňte 100 ml vody a rozmixujte v kaši. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a rozdělte na plátky. Mrkev očistěte a s jarní cibulkou ji nakrájejte na špalíčky.

03.

V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli. Přidejte česnek, zbytek přecezených semínek slunečnice, zalijte vývarem a nechte 15 minut vařit.

04.

Mezitím na grilovací pánvi, na troše oleje, opečte mrkev a jarní cibulky. Když je slunečnice uvařená, vlijte do ní rozmixovanou kaši, osolte, opepřete, přisypte nasekanou petržel a nechte probublat. Rizoto podávejte společně s opečenou zeleninou a ředkvičkami.

Tip: Pokud chcete posílit v rizotu bílkovinovou složku, přidejte šmakouna nebo tofu natural.

 Slunečnicová semínka si můžete přisypat třeba do krémové polévky.

Související témata:

Načítám