Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte nasucho opéct do hlubokého hrnce. Když se začne škvařit tuk, přidejte kousek másla.
02.
Do rozehřátého másla přidejte na kolečka nakrájený pórek, zejména jeho bílou část, a nahrubo nakrájenou cibuli. Nechte v tuku zesklovatět, slanina by tou dobou měla začít být křupavá. Přidejte trochu kmínu a nechte rozvonět.
03.
Zasypejte velkým (asi 300ml) hrnkem dlouhozrnné rýže a promíchejte. Podlijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete, ještě jednou promíchejte, přiklopte poklicí a na mírném plamenu pozvolna duste doměkka, trvá to podle druhu rýže asi 15 až 20 minut.
04.
Hotové rizoto podávejte posypané čerstvým pórkem, hodí se k němu i krémový čerstvý sýr.
Skvělé je i tradiční srbské rizoto jako ze školní jídelny nebo zkuste vyhlášené kedgeree: kari rizoto s lososem a vajíčky.