Článek
Postup
01.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia. Rýži nasypte do zapékací misky a zalijte vývarem. Pořádně promíchejte. Přiklopte, dejte do trouby a pečte cca 30 minut, až se vývar vstřebá (chcete-li mít jistotu, jednou dvakrát rýži promíchejte. Nutné to ale není.).
02.
Pak rýži vyndejte, přilijte tak třetinu kelímku smetany, promíchejte a vraťte ještě na chvíli do trouby. Nakonec takto připravené rizoto vyndejte, poklaďte na něj pár tenkých plátků másla, posypte ho nastrouhaným parmezánem, osolte, opepřete a poprašte chilli (tím nešetřete). Pořádně promíchejte a můžete ještě na pár minut vrátit do trouby.
03.
Na pánvi si mezitím na másle orestujte houby (sušené předtím namočte nebo povařte, jak jste zvyklí) a pokrájenou nebo natrhanou parmskou šunku. Pozor ale, aby se šunka moc neopekla – musí zůstat měkká. Rizoto dejte na talíř, posypte houbami, šunkou a parmezánem a zasypte rukolou – rukoly musí být opravdu hodně. Místo šunky a hub samozřejmě můžete zvolit i jakoukoli jinou variantu. Klidně jich může být i víc – hotové rizoto můžete dát doprostřed stolu a každý host si na něj nasype, co bude chtít.
Napadla vás někdy kombinace brambor s rýží? Že ne? Zkuste tyto dvě suroviny společně zapéct.