Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tak trochu pikantní verze rizota? To s parmskou šunkou, houbami, chilli a rukolou rozhodně je.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 300 g rýže arborio
  • 900 ml drůbežího vývaru
  • 1 hrst parmazánu
  • 1 hrudka másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 špetka chilli
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • 50 g parmské šunky
  • 1 hrst sušených hub
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia. Rýži nasypte do zapékací misky a zalijte vývarem. Pořádně promíchejte. Přiklopte, dejte do trouby a pečte cca 30 minut, až se vývar vstřebá (chcete-li mít jistotu, jednou dvakrát rýži promíchejte. Nutné to ale není.).

02.

Pak rýži vyndejte, přilijte tak třetinu kelímku smetany, promíchejte a vraťte ještě na chvíli do trouby. Nakonec takto připravené rizoto vyndejte, poklaďte na něj pár tenkých plátků másla, posypte ho nastrouhaným parmezánem, osolte, opepřete a poprašte chilli (tím nešetřete). Pořádně promíchejte a můžete ještě na pár minut vrátit do trouby.

03.

Na pánvi si mezitím na másle orestujte houby (sušené předtím namočte nebo povařte, jak jste zvyklí) a pokrájenou nebo natrhanou parmskou šunku. Pozor ale, aby se šunka moc neopekla – musí zůstat měkká. Rizoto dejte na talíř, posypte houbami, šunkou a parmezánem a zasypte rukolou – rukoly musí být opravdu hodně. Místo šunky a hub samozřejmě můžete zvolit i jakoukoli jinou variantu. Klidně jich může být i víc – hotové rizoto můžete dát doprostřed stolu a každý host si na něj nasype, co bude chtít.

Napadla vás někdy kombinace brambor s rýží? Že ne? Zkuste tyto dvě suroviny společně zapéct.

Související témata:

Načítám