Hlavní obsah
3,6
(22)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pro milovníky rýže a rizota jsme si připravili velice snadný recept na zapečené rizoto s čerstvým špenátem a hlívou. Hodí se skvěle jako lehký oběd nebo večeře.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 200 g listového špenátu
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 80 g parmazánu
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

Rýži nasypte do pekáčku nebo zapékací misky, zalijte vývarem a pořádně promíchejte. Nezapomeňte, že rýže hodně nabude na objemu, takže pekáč volte radši větší než menší. Pekáč překryjte poklicí nebo alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horkovzdušnou na 170 stupňů) a pečte asi 30–40 minut. Hotová rýže už do sebe pohltila všechnu tekutinu a je uvařená „na skus“.

02.

Než se rýže upeče, očistěte špenát, odtrhejte z něj tvrdé řapíky a spařte jej v pánvi na lžíci olivového oleje. Hlívu nakrájejte na kousky a zlehka orestujte na druhé lžíci olivového oleje. Hotovou rýži vyndejte z trouby, promíchejte s nakrájeným máslem, nastrouhaným parmezánem, špenátem a hlívou, podle chuti dosolte a dopepřete a ihned podávejte.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie10 618,6 kJ
Bílkoviny62,6 g
Tuky93,37 g
Sacharidy355,77 g
Sůl7,68 g
SAFA41,79 g
Vláknina16,53 g
Cukry11,86 g
Související témata:

Načítám