Hlavní obsah

Místo prášku na bolest? Tyhle bylinky zvládnou i migrénu, bolesti zad a zubů

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ano, můžete spolknout prášek, když vás začne bolet hlava nebo záda. Proč ale nejprve nevyzkoušet některý z přírodních způsobů! Představíme vám bylinky, které by mohly vaše potíže zmírnit.

Článek

Tabletky z lékárny jsou sice rychlou pomocí, ale byla by škoda nevyužít sílu přírody – může pomoci podobně a mnohdy i daleko šetrněji. Nabídneme vám pár možností.

Příčiny bolesti

Proč vás vlastně začne něco bolet? „Je to reakce organismu na škodlivý podnět – zánět, úraz a podobně. Bolest je varovným signálem těla,“ vysvětluje profesor Jiří Vorlíček, z webu Ordinace. Paradoxem je, že někdy bolí nejvíc to, co je méně závažné, zatímco vážnější problémy se projevují „němou“ bolestí – což je například bolest nádorová, kterou nemusíte vůbec vnímat, takže vás včas nevaruje. Však se ne nadarmo říká: rakovina nebolí, a když bolet začne, bývá už v pokročilém stadiu.

Svalové napětí i stres

„V mnoha případech je příčinou bolesti nadměrné svalové napětí – ovšem stres z bolesti, zvláště té chronické, vede také k přepětí svalstva a podráždění nervů vodících bolest, čímž vzniká klasický bludný kruh. Stále častěji se pro úlevu od bolesti volí i mírnější postupy, mezi které patří i meditace a jóga, hypnóza, autogenní trénink. Jsou-li prováděné odborně, napomáhají mnohdy k výraznému zlepšení při bolestech hlavy, migréně, bolestech zubů nebo páteře,“ uvádí Jiří Vorlíček.

Kdy jít s bolestí k lékaři

Než se ale pustíte do zmírňování bolesti, měli byste zjistit její příčinu a odstranit ji. Rozhodně se nevyplatí bolestivé pocity dlouhodobě potlačovat či podceňovat. Berte je jako varování – včasná diagnóza případné nemoci je vždy lepší. Rozhodně se poraďte s odborníkem vždy, když bolest ani po užívání bylinek či jiných metod nepoleví během týdne až deseti dnů.

Foto: LuckyImages, Shutterstock.com

Při chronických bolestech zabírá kromě pilulek třeba i meditace nebo jógaFoto: LuckyImages, Shutterstock.com

Řimbaba na těžkou migrénu

Při bolesti lze sáhnout i po bylinkách, které jsou označovány jako přírodní analgetika, tedy mohou snížit bolest. „Jedním z nejúčinnějších přírodních analgetik je řimbaba. Látky v ní obsažené rozšiřují cévy a snižují pocit bolesti, proto blahodárně působí na migrény, a to i jako prevence. Rostlina pomáhá i v případě menstruačních bolestí a harmonizuje menstruační cyklus. Když chcete mít jistotu dávkování, raději zvolte tinkturu s přesným obsahem účinných látek než přímo čerstvou rostlinu. V současnosti její obliba jako analgetika stoupá, protože vykazuje minimum nežádoucích účinků a často zabírá i u těžkých případů některých typů migrén,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Smrk na bolesti zad a kloubů

Od bolestí zad a kloubů uleví smrkový výluh – dejte si ho do koupele nejlépe před spaním. „Velmi dobré zkušenosti máme s grepovým olejem na bolestivé a podrážděné dásně, který umírňuje bolest a má protizánětlivé účinky,“ říká Jarmila Podhorná.

Foto: Chirva, Shutterstock.com

Arnika horská uleví od bolestí kloubů nebo svalůFoto: Chirva, Shutterstock.com

Nejlepší bylinky na bolest

  1. Kontryhel obecný - má protizánětlivé účinky a oceníte ho při menstruačních bolestech. Můžete ho používat ve formě čaje: lžíci kontryhelu spařte vroucí vodou, nechejte krátce louhovat a slijte. Lze ho užívat dlouhodobě – mimo jiné je chutný. Podporuje pravidelný menstruační cyklus.
  2. Kozlík lékařský - celkově zklidňuje, čímž pomůže od bolesti hlavy, ale i proti stresu a přepracování. Můžete z něj udělat odvar – lžičku bylinky zalijte čtvrtlitrem studené vody, povařte přibližně deset minut, slijte a pijte asi dvakrát denně.
  3. Měsíček lékařský - v případě menstruačních křečí i při žlučníkových bolestech vám uleví, budete-li až třikrát denně popíjet měsíčkový čaj. Na bolesti kloubů a svalů použijte mast – chcete-li si ji připravit doma, pak smíchejte jeden podíl byliny (květ, list i stonek) a čtyři díly sádla. Vše zahřejte a nechejte pár dní louhovat.
  4. Arnika horská - snižuje bolest svalů a kloubů, použít ji můžete ve formě tinktury, využít můžete i její dezinfekční účinky (např. v kloktadle).
  5. Řebříček obecný - podporuje hojení ran, má protizánětlivé účinky a zmírňuje křeče. Užívá se jako čaj nebo jako přísada do koupele. Čaj si připravíte z vrchovaté lžičky řebříčku – zalijte ji vroucí vodou, nechejte chvilku spařit, slijte a popíjejte.
  6. Sedmikráska chudobka - používá se při tlumení bolesti a mimo to i na problémy s močovým ústrojím. Působí proti zánětům. Čaj si připravíte z jedné lžičky sedmikrásek a čtvrtlitru vroucí vody: nechejte chvíli louhovat a slijte.
  7. Kostival lékařský - oceníte ho při problémech a bolestech pohybového aparátu. Tinktura z kořene působí na výron, namožené svaly i modřiny, sníží otok – stačí postižené místo za lehkého masírování potírat. Tinkturu si můžete vyrobit doma – stačí omýt, očistit a nakrájet kořen kostivalu, vložit ho do sklenice a zalít režnou či jinou pálenkou. Asi po čtrnácti dnech na sluníčku nebo blízko tepla můžete použít.
  8. Hřebíček - stačí ho jen kousat a uleví od bolesti zubů a dásní.

Načítám