Článek
Postup
01.
Dobře si vyberte vepřové maso. Budete potřebovat velký kus spíš tučnějšího bůčku. K němu přihoďte kus krkovice nebo i vepřové plecko tak, aby konečná váha masa byla zhruba 1,5–2 kg. Opláchněte ho, osušte a nakrájejte na kostky 2 x 2 cm.
02.
Maso (přidejte i kosti z bůčku) dejte do velkého těžkého pekáče s pokličkou, podlijte ho vínem (podle velikosti pekáče přidejte i pár lžic vody) a pomalu zahřívejte. Máte-li maso spíš libové, přidejte do hrnce i lžíci sádla. Pokličku nechte zhruba půl hodiny částečně odklopenou, aby se víno mohlo odpařit. Poté maso osolte, přidejte špetku pepře a kmín, pokličku přiklopte a na velmi mírném plameni nechte pobublávat minimálně čtyři hodiny.
03.
Zkontrolujte maso – musí se rozpadat na vlákna a krásně vonět. V opačném případě zamíchejte, případně přidejte sádlo, a dál nechte na sporáku. Dlouhá příprava tomuhle receptu svědčí. V mezičase si vypláchněte sklenice i víčka vroucí vodou a nechte oschnout.
04.
Když se maso rozpadá, vyjměte kosti a větší kusy rozmělněte vidličkou. Nechte chvíli zchladnout a maso rozdělte do sklenic. Zalijte sádlem z pekáčku, zavřete a nechte zchladnout. V lednici vydrží i dva týdny.
05.
Vepřové rillettes podávejte s dobrým chlebem, nakládanou i čerstvou zeleninou a pikantními papričkami.
Můj tip: Tahle jednoduchá verze ochucená jenom kmínem chutná mně. Recept si ale můžete vylepšit podle své chuti: ke konci pečení přidejte k masu drcený česnek, tymián nebo rozmarýn. Dobrý je bobkový list i šalvěj a můžete zkusit přidat i dva tři hřebíčky.
A jak děláte paštiku vy?