Článek
Postup
01.
Začněte s přípravou krému, protože potřebujete, aby pudink i máslo měly před smícháním stejnou – pokojovou – teplotu. Máslo vyjměte z lednice a rozkrájejte ho na kostky. Ve 100 ml mléka dobře rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka a cukr přiveďte k varu, za stálého míchání přilijte pudink a vařte 1–2 minuty do zhoustnutí. Odstavte a nechte trochu zchladnout. Povrch přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a zatím odložte stranou.
02.
Předehřejte troubu na 190 stupňů. Dvě formy na srnčí hřbet dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Mouku na korpusy prosejte do mísy společně s práškem do pečiva.
03.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přidejte cukr a šlehejte alespoň 10 minut, až se vytvoří bílá nadýchaná pěna. Poté postupně zašlehejte olej, vlažnou vodu a vanilkový extrakt. Přidejte mouku s kypřicím práškem a dobře zapracujte. Nakonec opatrně po částech vmíchejte sníh z bílků.
04.
Polovinou těsta naplňte jednu formu na srnčí hřbet. Do druhé poloviny prosejte kakaový prášek, dobře zamíchejte a naplňte i druhou formu. Pečte asi 30 minut. Upečené korpusy nechte na mřížce vychladnout a nakrájejte na plátky asi jeden centimetr silné – povede vás tvar formy.
05.
Dokončete krém. Ručním šlehačem našlehejte pudink a po malých částech do něj zapracujte máslo, rum a vanilkový extrakt.
06.
Začněte skládat finální tvar. Vezměte světlý plátek korpusu, namažte ho krémem, jako když mažete chléb máslem, a přiklopte ho tmavým plátkem. Ten také potřete krémem a znovu přiložte světlý plátek. Základ položte na dostatečně dlouhou mísu a postupně mažte a přikládejte plátky korpusu, střídejte barvy, až spotřebujete všechny plátky. Zbytkem krému potřete povrch moučníku a nechte dobře vychladit.
07.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přimíchejte ztužený tuk. (Nepoužívejte máslo, obsahuje vodu a ta se do čokolády nesmí dostat.) Polevu lijte na vrch koláče a nechte volně stékat po bocích. Opět nechte zchladnou a odležet, ideálně do druhého dne. Krájejte zešikma, aby vynikla mozaika.
Máte-li rádi podobné dezerty, zkuste se inspirovat našimi medovými řezy či piškotovou roládou s čokoládovým krémem.