Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 170 stupňů, hlubší pekáček pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
02.
Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané pěny. Postupně k nim přilívejte i horkou vodou, pořád šlehejte. Po částech přidávejte střídavě sníh a mouku.
03.
Těsto vlijte do pekáčku a pečte cca 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá, těsto lehce zezlátne a na okrajích se začne odtahovat od formy. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
04.
Na náplň rozmixujte piškoty. V rendlíku zahřejte mléko s cukrem a přidejte prosáté kakao. Rozmíchejte, přidejte máslo a dál zahřívejte, až se máslo rozpustí. Hotovou směs nalijte na piškoty, přidejte rum a všechno pořádně propracujte.
05.
Kakaovou směs rozetřete na vychladlé těsto, uhlaďte a nechte odpočinout.
06.
Připravte si polevu: ve vodní lázni zahřívejte čokoládu se smetanou, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká a lesklá hmota. Přelijte zákusek, nechte v chladu ztuhnout a podávejte pokrájené na řezy.
Tip
Dezert je nejlepší na druhý až třetí den, až se pořádně proleží a chutě se spojí. Když máte možnost, použijte na dekoraci mátu – nejenže dobře vypadá, ale s chutí čokoládového dezertu opravdu příjemně ladí.