Článek
Přestože některé z nás socík potkal jen na pár let, nebo dokonce úplně minul, tato jídla jsou z těch, co na talířích kralovala ještě dlouho po otevření hranic i prvního McDonaldu. Elegantní křenové rolky v aspiku, univerzální hnědá omáčka s vařeným hovězím a rýží a nepečený (pseudo) Malakoff. Zavzpomínejte s námi a vyzkoušejte, jestli chutnají pořád stejně jako kdysi.
Lepší než z bufíku: šunkové závitky v aspiku
Ozdoba všech studených rautů a lahůdkářských pultů, klasický šunkový závitek v aspiku potěší každého milovníka retra a želatiny. Při servírování nezapomeňte na kudrnku a pevnou ruku při krájení.
UHO: univerzální hnědá omáčka
Tuto legendu institucí společného stravování snad ani není třeba představovat. Dá se uvařit i poctivě z máslové cibulové jíšky a silného vývaru, ale jistě víte, že univerzální hnědá omáčka má mnoho podob, a ne vždy zrovna lichotivých. UHO ale zdaleka nezůstalo pohřbeno v minulosti, a těší tak další a další generace strávníků. Zkusíte si uvařit jeho domácí verzi?
Kompot + pudink + piškoty = Malakoff
Se skutečným Malakofftorte měl tento piškoťák - Malakoff po česku - asi tolik společného jako španělský ptáček s pusinkami, nicméně vzpomínky jsou vzpomínky. Tento nepečený dezert z piškotů, pudinku a kompotu (v žádném případně na něj nesmíte použít čerstvé ovoce, ani ve vrcholném létě!) symbolizuje pro celé generace dětství a časy již dávno minulé. Pustíte se do něj také?