Článek
Postup
01.
Celé kuře rozporcujte sekáčkem i s kostmi na malé kusy. Z jednoho kuřete by mělo být asi 12 kousků.
02.
Rozpalte větší wok, případně hlubokou pánev, a na ní na středním plamenu rozehřejte olej. Přidejte kuřecí kousky, v pánvi je osolte, opepřete a za stálého míchání či prohazování zhruba 15 minut opékejte. Jestli se kuře chytá kůží k pánvi, ztlumte plamen nebo občas podlijte malým množstvím vody (přibližně 50 ml) a kuře zlehka poduste. Voda se během opékání vypaří, takže nakonec dosáhnete zlatavého opečení i s podlitím.
03.
Po 15 minutách nasypejte na kuře cukr a nechte rozpustit. Podlijte rybí a sójovou omáčkou, promíchejte, přidejte najemno nasekané limetkové listy a zakapejte limetkou. Zkontrolujte, jestli je kuře u kosti hotové, případně ještě pár minut na pánvi dopečte a podle chuti dolaďte solí a pepřem.
04.
Podávejte nejlépe s rýží nebo pečivem, čerstvou bylinkou (Kamu dala thajskou bazalku, ale použít můžete i koriandr, mátu nebo jinou asijskou bylinku) a nasekaným chilli.
Tip: Jak nejlépe nasekat limetkový list na jemné proužky? Listy si pečlivě naskládejte na sebe a zamotejte je do ruličky. Tu pak od kraje sekejte na opravdu tenoučké proužky až do konce. Usnadníte si práci a funguje to i na jiné druhy bylinek!
Snadné, že? A díky použití celého kuřete nejenže vás jídlo vyjde levněji, ale hlavně bude mnohem chutnější než ze sušších prsíček.