Článek
Postup
01.
Upečte červenou řepu. (Můžete řepu uvařit, ale pečená má sladší a výraznější chuť.) Řepu osolte, zakápněte olejem, zabalte do alobalu a pečte cca 30 min při 200 °C doměkka – čas pečení záleží na velikosti řepy.
02.
Zatímco se řepa peče, připravte si dresink na salát. Smíchejte veškeré suroviny na zálivku (pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat kousek čerstvé chilli papričky) a metličkou vyšlehejte do krémové konzistence.
03.
Po upečení řepu nechte vychladnout, zbavte ji slupky a nakrájejte ji na tenké plátky silné maximálně dva milimetry.
04.
Plátky řepy zalijte připravenou zálivkou a nechejte naložené v lednici nejlépe do druhého dne (díky delší době naložení budou chutě výraznější).
05.
Při servírování na talíř nejprve rozložte čerstvou rukolu, poté naložené plátky řepy a poté kousky čerstvého krémového kozího sýra. Před podáváním salát posypejte drcenými kousky vlašských ořechů a můžete ho ještě polít lžící olivového oleje.
Červená řepa je výborná nejen do salátů, polévek a pomazánek, ale také do sladkého pečení. Znáte skvělý zdravý řepový red velvet dort, na který nepotřebujete ani váhu? Úžasné a originální jsou kynuté skořicové šneky s červenou řepou v těstě anebo řepové brownies bez mouky.