Hlavní obsah
3,2
(405)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Máte rádi vláčné moučníky třeba z cukety? Pak určitě vyzkoušejte brownies z červené řepy. Ta v těstě skvěle nahrazuje mouku, dodá mu sytou barvu a množství zdraví prospěšných látek. A navíc – nikdo nic nepozná a všichni si skvěle pochutnáte.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
  • 300 g červené řepy
  • 2 ks vejce
  • 100 g másla
  • 60 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička perníkového koření
Článek

Myslíte, že dezert nemůže být dietní? Omyl! Dokonalé brownies z červené řepy si mohou dovolit jak dietáři, tak lidé s intolerancí lepku.

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Pokud máte syrovou řepu, uvařte ji v mírně osolené vodě a po vychladnutí ji oloupejte, pokrájejte a rozmixujte na kaši. Jestli jste si koupili řepu předvařenou, stačí ji jen rozmixovat.

02.

Řepu smíchejte se zbylými ingrediencemi a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte přibližně 25 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je hotovo. Špejle by neměla být příliš mokrá, ale vlhčí bude vždy, protože jste nepoužili mouku. V tom je ale kouzlo tohoto dezertu!

Tip: Brownies můžete servírovat ještě teplé, skvěle se k nim hodí kopeček vanilkové zmrzliny.

Chutnají vám řepové moučníky? Pak vyzkoušejte čokoládový koláč s červenou řepou anebo čokoládový řepový dortík. A jestli máte raději klasiku, upečte si čokoládové brownies s ořechy.

Energetická hodnota celkem - 1 pekáček 20 × 20 cm
Energie6 664 kJ
Bílkoviny32,01 g
Tuky101,7 g
Sacharidy136,76 g
Sůl0,73 g
SAFA50,12 g
Vláknina23,4 g
Cukry103,02 g

Načítám