Článek
Postup
01.
Neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo a nechte vykapat v cedníku. Zásadní je nejdřív si připravit a ochutit jogurt, ale okurku do něj vmíchat až těsně před podáváním.
02.
Druhá důležitá věc je neošidit jogurt – s naším klasickým bílým byste měli salát spíše jako polévku, proto si opravdu raději připlaťte za tučný řecký jogurt, který je krásně hustý. Nahradit ho můžete jogurtem smetanovým, ze kterého ještě nechejte přes čistou utěrku v cedníku vykapat přebytečnou syrovátku (tu ovšem nevylévejte, ale vypijte, je zdravá).
03.
Jogurt ochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a nasekanými bylinkami: koprem nebo mátou, ale nejlépe obojím. Před podáváním vmíchejte pořádně vymačkanou okurku a případně dochuťte. Servírujte vychlazené a zakápnuté olivovým olejem.
A co takhle španělská hostina? Začněte polévkou salmorejo, pokračujte paellou a brambůrkami papas arrugadas a vše zakončete karamelovým crema catalana nebo sangrií!