Článek
Postup
01.
Nejprve dejte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou vařit těstoviny (ideálně krátké, duté např. tortiglioni nebo penne). Vařte je do změknutí, slijte je a nechte mírně zchladnout. Zapékací mísu vymažte máslem. Přendejte do ní uvařené těstoviny a zamíchejte je se sušeným oreganem, rozšlehanými vejci a rozdrobeným sýrem feta.
02.
Teď se pustíme do přípravy masa (to si můžete klidně připravit i den dopředu). Na olivovém oleji ve větší pánvi orestujte najemno nasekanou cibuli, po chvíli přidejte na plátky nesekané stroužky česneku. Asi po minutě do pánve dejte i mleté maso a zprudka vše restujte. Když je maso zatáhnuté, dochuťte ho solí, pepřem a mletou skořicí, přidejte rajský protlak, zarestujte a zalijte rajčatovou passatou. Nakonec přidejte snítku rozmarýnu a bobkové listy. Zaklopte poklicí a duste asi 15 minut. Poté z masové směsi vyndejte rozmarýn a bobkové listy.
ŘECKÉ SPECIALITY:
03.
Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Máslo dejte rozehřát do většího hrnce, když začne pěnit, postupně do něho zarestujte hladkou mouku. Vytvoří se jíška. Rozřeďte mlékem, které do ní ruční metlou po částech zašlehejte. Vznikne hustší omáčka, tu dochuťte 2/3 připraveného nastrouhaného parmazánu, muškátovým oříškem a solí. Bešamel provařte a následně ho nechte mírně zchladnout, než do něho zamícháte vaječný žloutek.
04.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Je čas vše navrstvit do zapékací mísy. Na připravené těstoviny rozprostřete masovou směs, a na ní nalijte bešamelovou omáčku Tu zasypte zbylým strouhaným parmazánem a vše dejte péct asi na 50 minut do trouby, aby se vytvořila zlatá krustička.
Tip
Masovou směs zjemníte, když i přímo do ní zamícháte 3–4 lžíce připravené bešamelové omáčky.