Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte a osmahněte na rozpuštěném másle. Jakmile zesklovatí, přidejte najemno nasekaný česnek a nechte zavonět. Pak vložte maso a restujte, dokud úplně nezhnědne – asi deset minut. Ochuťte skořicí a přihoďte bobkové listy.
02.
Maso podlijte červeným vínem a po chvíli vmíchejte loupaná rajčata. Přiveďte k varu, poté plamen ztlumte, přikryjte pokličkou a nechte asi 30 minut pomalu probublávat. Na závěr osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu.
03.
Než je maso hotové, dejte si vařit oloupané brambory překrojené na poloviny. Vařte je do poloměkka, asi 12 minut. Poté je nechte vychladnout a nakrájejte na plátky.
04.
Stejně tak si v mezičase připravte lilky. Omyjte je, osušte a nakrájejte na plátky. Z obou stran je potřete olivovým olejem smíchaným se solí, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi sedm minut. Poté plátky otočte a pečte dalších sedm minut z druhé strany.
05.
Nyní si můžete připravit bešamel. V menším hrnci rozehřejte máslo a pak přidávejte postupně mouku. Za stálého míchání připravte světlou jíšku. Přilijte k ní mléko a 10 až 15 minut povařte do zhoustnutí. Ke konci vmíchejte nastrouhaný sýr.
06.
Na dno zapékací mísy vyskládejte opečené lilky, na ně plátky brambor, pak vrstvu masa a ještě jednou postup zopakujte. Na závěr nalijte na maso bešamel. Musaku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut do zezlátnutí.
Vyzkoušejte 3 jídla z mletého masa, která vás nadchnou!