Hlavní obsah

Jak propašovat vitaminy do dětských svačin. Stačí mít nápad

Foto: Anastasia_Panait, Shutterstock.com

Foto: Anastasia_Panait, Shutterstock.com

Při vybírání svačinky nebývá zelenina pro mnohé z dětí volbou číslo jedna. Obsahuje však velmi důležité vitaminy, minerály a vlákninu, a proto je nutné ji zařadit do jídelníčku už odmalička. Jak ji ale do jídla propašovat? Důležitý je vlastní příklad, ale také kreativita a hravost, která bude nejmenší bavit.

Článek

Proč vlastně jíst „malá“ jídla a nespoléhat jen na oběd? Bez snídaně nebo svačiny může dojít ke kolísaní hladiny cukru v krvi, a to má za následek zvýšenou únavu, horší soustředění a zároveň roste chuť na sladké. Děti se učí nápodobou, proto je důležité je motivovat vlastním příkladem – skvěle může fungovat společná snídaně. Děti se mohou zapojit i do přípravy: přichystají si svačinku podle svého gusta a zvyknou si zeleninu a ovoce běžně zařazovat.

Obecně platí, že čím barevnější a hravější, tím lepší. Pamatujete na písmenkovou polévku, ze které jsme všichni sestavovali slova na okraji talíře?

„Snídaně a svačina by měla být sestavená z kvalitních surovin, které poskytnou dětem energii na dopolední vyučování. Zda volit sladké, či slané snídaně a svačiny, je otázkou preferencí daného strávníka. Optimálním přístupem je střídání obou variant, tím zajistíte přísun pestré stravy, která je základním pilířem správného vývoje dětského organismu,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka ze společnosti Nestlé.

Využijte kreativitu a představivost a vytvořte na chlebu třeba zeleninový úsměv doplněný zdravými salátovými vlasy. Špenát i mrkev si o hravost úplně říkají a jsou skvělým zdrojem vitaminu A, díky kterému lépe vidíme v šeru a rozpoznáváme barvy. Vitamin C, jenž je například v citrusech, zase podporuje správné fungování imunitního i nervového systému a pomáhá bojovat s únavou. Doplňte ho lákavým rajčatovým či paprikovým prvkem, třeba ve tvaru čumáku či nosu.

„Vyvážená snídaně i svačinka by měla obsahovat sacharidy (např. pečivo, chléb, vločky), bílkoviny (např. jogurt, tvaroh, sýr, šunku, vejce, tofu), kousek ovoce nebo zeleniny a také neslazený nápoj (různé druhy čajů, vodu, méně často vodou ředěný džus). V případě svačin je důležité volit i atraktivní a praktické obaly, aby dítě nemělo obsah svačiny rozsypaný po celém batohu,“ říká nutriční specialistka Karolína Hlavatá.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Kreativitě se meze nekladou! Jednou vykrojte medvídka, jindy zase kočičku. Vousy můžete vytvořit z pažitkyFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Když rodiče nestíhají

Průzkum společnosti Nestlé ukázal, že polovina rodičů nemá na přemýšlení o složení dětských svačin čas. Dětí pak nesvačí nebo jedí sladkosti. Pokud pak rodiče připravují svačiny bez dohody s dětmi, připravené jídlo pak ve škole (nebo až večer doma) letí do koše. Jenže právě zdravé snídaně a svačiny mohou pomoci snižovat dětskou obezitu, se kterou se podle statistik potýká pětina českých dětí. Problém je obvykle v rodině, zvlášť pokud mají nadváhu i dospělí – podle průzkumu si většina rodičů vůbec nepřipouští, že se jejich dítě potýká s obezitou. Dítě tak nemá informace ani motivaci své potíže řešit a něco změnit.

„V rodině tak mohou být přebytečná kila vnímána jako něco běžného. Pokud rodiče nemají potřebu měnit své návyky, těžko si to uvědomí u dětí. Právě proto je důležité vzdělávat děti ve zdravém životním stylu například ve škole. Mohou tak změnit nejen svůj životní styl, ale motivovat také svoje rodiče a sourozence,“ uvádí Markéta Veverková.

„Obezita u dětí je velkým problémem, jelikož opravdu neplatí, že dítě z obezity vyroste – naopak se velmi často stává jedincem s vysokým stupněm obezity. Nadváha a obezita jsou spojeny s řadou závažných zdravotních komplikací, které mohou zásadním způsobem ovlivňovat zdraví a kvalitu života,“ zdůrazňuje doktorka Karolína Hlavatá.

K edukaci dětí ve školách od roku 2015 přispívá i program Nestlé pro zdraví dětí. Zkušení lektoři dětem pomáhají pochopit zásady zdravého stravování i důležitost pravidelného pohybu, nově také vysvětluje, jak důležité je neplýtvat, a radí, jak správně uchovávat potraviny, aby se nezkazily, i jak s nimi hospodařit – dnes se totiž ročně vyhodí zhruba 56 kg potravin na osobu. Projektem pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR už prošlo přes 140 000 českých dětí a na školách je pro ně k dispozici zdarma.

Tipy na zdravé a udržitelné svačiny

  • Výborná je kombinace celozrnného pečiva s libovou šunkou, sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou, skvělou volbou mohou být pomazánky s tvarohem, zeleninou a bylinkami, sezonní ovoce nebo nepražené a nesolené ořechy. Důležitou součástí svačiny jsou tekutiny, nejlépe voda nebo neslazený čaj.
  • Jaký druh pečiva zvolit? Celozrnné pečivo obsahuje plno zdraví prospěšných látek – vitaminů skupiny B, minerálních látek a antioxidantů, je také skvělým zdrojem potřebné vlákniny. Ale ani bílé pečivo, jako jsou klasické rohlíky a housky, není potřeba zatracovat. Obsahuje rychle stravitelné sacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie.
  • Na odpolední svačinu pro dítě, které nečeká žádný kroužek, se hodí například bílý jogurt s ovocem a pečivo. Pokud má odpoledne pohybovou aktivitu, ideální je müsli tyčinka bez polevy, kousek ovoce a samozřejmě dostatek vody.
  • Po návratu ze školy by na dítko měla čekat vhodná svačina, není dobré spoléhat na samostatný výběr. Příkladem může být předem připravený jogurt nebo tvaroh s ovocem a ovesnými vločkami, koktejl z mléka a mraženého ovoce, ovocný salát nebo tvarohová pomazánka.
  • Proč mléčné výrobky? Mléčné výrobky jsou výborným zdrojem bílkovin a vápníku, který se v nich nachází v dobře využitelné formě. Vybírat bychom měli polotučné mléčné výrobky a upřednostňovat produkty s co nejjednodušším složením. Pro zdraví střevní mikrobioty je také důležité střídat různé druhy zakysaných mléčných výrobků (kefíry, acidofilní mléka, podmáslí, jogurty), jelikož každý z nich má jiné zastoupení bakterií mléčného kvašení. I zde tedy platí – čím větší pestrost, tím lépe.

Načítám