Článek
Kdoule jsou v mnoha zemích po celém světě velmi oblíbené. Vzhledově kdoule připomíná hrušku, ale rozhodně se do ní tak snadno nezakousnete. Syrová kdoule je totiž dost tvrdá a hlavně má extra kyselou chuť. Pokud ji však uvaříte podle našeho receptu, výsledek vás velice příjemně překvapí. Kdoulový kompot si zamilujete a zařadíte ho mezi oblíbené pochutiny.
Postup
01.
Kdoule důkladně omyjte, oloupejte nožem nebo škrabkou na brambory a odstraňte jádřince. Poté je nakrájejte na menší kousky a pokuste se, aby byly všechny přibližně stejně velké. Díky tomu budou mít v kompotu všechny stejnou konzistenci.
02.
V hrnci smíchejte nakrájené kdoule, cukr, vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt), šťávu a kůru u citronu, všechno koření a sůl. Směs zalijte asi 200 ml vody, přiveďte k varu a vařte na střední teplotu 15–20 minut nebo dokud kdoule nezměknou a kompot nezíská požadovanou konzistenci.
03.
Přidejte lžíci přírodního konzervantu (např. kyseliny citronové nebo askorbové) a promíchejte. Tímto krokem zajistíte, že kompot dlouho vydrží. Ještě horkou směs nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Tip: Pro ještě větší prodloužení trvanlivosti můžete kompot sterilovat. Jak se zavařuje kompot: v hrnci, papiňáku, troubě, myčce i mikrovlnce.
Kompoty jsou skvělá věc! Můžete z nich v zimě dělat sladká jídla i koláče. Podívejte se na nejlepší recepty na jídla ze zásob, tedy i z kompotů.